Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor, marcată prin evenimente la Comănești și Blăgești

Pe data de 2 august este marcată Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen, stabilită prin Legea nr. 124/2020, prilej cu care este adus un omagiu memoriei victimelor de etnie romă ale Holocaustului. În această zi, în anul1944, în lagărul de concentrare de la Auschwitz II-Birkenau, mii de oameni de etnie romă rămași în viață – femei, bătrâni și copii au fost exterminați în camerele de gazare.

În sala de ședințe din Primăria Comănești, acest moment a fost marcat de reprezentanții Primăriei Comănești, ai Asociației Europeane a Romilor Pentru Progres și Promovare Interculturală și de cei ai Crucii Roșii Bacău, care au prezentat audienței un film pe această temă, filme documentare și materiale audio-video despre istoria romilor și valorile culturale romani. Ulterior, participanții au discutat despre momentul dureros al Holocaustului, dar și despre aspecte actuale din viața romilor.

Este doar una dintre activitățile din cadrul Proiectului “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună”, prin care ne propunem promovarea culturii, tradițiilor și istoriei etniei rome. Informarea și conștientizarea populației majoritare asupra valorilor rome și familiarizarea acestora cu o imagine corectă a acestei etnii, contribuie la schimbarea imaginii despre minoritatea romă.

Proiectul “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!” este implementat de Crucea Roșie Bacău în parteneriat cu Primăria Blăgești, Primăria Comănești și Asociația Europeană a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală.
Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, în calitate de Operator de Program, și are ca ca obiectiv general creşterea incluziunii sociale şi abilitarea a 1400 de romi din zone rurale și urbane marginalizate ale județului Bacău: satele Buda-cătun Șipote și Poiana Negustorului din comuna Blăgești și cartierul Șupan din orașul Comănești. Valoarea totală a proiectului este de 2.972.333,25 lei, dintre care valoarea grantului este de 2.912.558,75 lei.

Postat în Echitate pentru sanatate

În arhivă