Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!

Ultimele noutăți ale proiectului

  • În perioada de sustenabilitate a proiectului ”Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună”, continuă Cluburile sanitarii pricepuți

    În perioada vacanței școlare, au continuat activitățile din cadrul Cluburilor Sanitarii pricepuți, organizate în școlile din comuna Blăgești și cartierul Șupan din Comănești, județul Bacău. Reamintim că ne aflăm în perioada de sustenabilitate a Proiectului ”Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună”, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, finalizat cu succes în luna septembrie a anului 2023. În cadrul Cluburilor Sanitarii pricepuți au fost organizate ateliere în aer liber, în care copiii au învățat acordarea primului ajutor de bază, prin exerciții și simulări adaptate vârstei, sub coordonarea instructorilor de la Crucea Roșie Bacău. Scopul este acela de a forma deprinderi de acordare a primului ajutor, dar și principii de viață sănătoasă în rândul elevilor. Proiectul a avut obiectiv general creşterea incluziunii sociale şi abilitarea a 1400 de romi din zone rurale și urbane marginalizate ale județului Bacău: satele Buda-cătun Șipote și Poiana Negustorului din comuna Blăgești și cartierul Șupan din orașul Comănești. Valoarea totală a proiectului: 2.972.333,25 lei, dintre care valoarea grantului este de 2.912.558,75 lei.

  • Crucea Roșie Bacău continuă să se implice în comunitățile în care a fost implementat Proiectul ”Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună”, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, finalizat cu succes în luna septembrie a anului 2023. Ne referim la comuna Blăgești și cartierul Șupan din orașul Comănești, acolo unde instructorii noștri organizează periodic instruiri pe teme de educație pentru sănătate și prim-ajutor destinată membrilor comunității. Este recunoscut faptul că luarea unor măsuri imediate și aplicarea tehnicilor corespunzătoare după producerea unui accident sau a unei situații de criză poate reduce considerabil decesele și vătămările. De asemenea, sunt organizate periodic sesiuni de promovare și informare asupra nutriției sănătoase, adresate în special femeilor, dar nu exclusiv, cu accent pe alimentația copiilor.

  • Demonstrații și lecții de prim ajutor, derulate recent în comuna Blăgești

    În perioada de sustenabilitate a Proiectului ”Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună”, echipa Crucii Roșii Bacău rămâne aproape de membrii comunității din comuna Blăgești. Recent, s-au derulat în curtea școlii demonstrații și lecții de prim ajutor, destinate în egală măsură adulților și copiilor. Continuă și alte activități: consultații oferite la domiciliu și în ambulanța Crucii Roșii de către echipa formată din medic, asistent medical și ambulanțier; sesiuni de educație pentru sănătate; Cluburile Sanitarii pricepuți; ateliere și demonstrații de prim-ajutor, sesiuni de informare și consiliere social-suportivă, și multe altele. Reamintim că Proiectul “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!” a fost implementat în perioada 01.02.2022-30.09.2023 în parteneriat cu Primăria Blăgești, Primăria Comănești și Asociația Europeană a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală și în colaborare cu Consiliul Județean și cu Instituția Prefectului Județului Bacău. Proiectul a fost finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, în calitate de Operator de Program. Valoarea totală a proiectului a fost de 2.972.333,25 lei, dintre care valoarea grantului este de 2.912.558,75 lei.

  • Elevii din comuna Blăgești continuă să învețe manevre de prim-ajutor, în perioada de sustenabilitate a Proiectului ”Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună”

    Proiectul ”Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună”, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, a fost finalizat cu succes în luna septembrie a anului 2023, iar Crucea Roșie Bacău a continuat să se implice în comunitățile în care proiectul a fost implementat – comuna Blăgești și cartierul Șupan din orașul Comănești. Recent, instructorii noștri au organizat lecții și demonstrații de prim ajutor cu elevii din mai multe unități de învățământ din comuna Blăgești. Mai mici sau mai mari, copiii au invățat principalele manevre de acordare a primului ajutor de bază. Totodată, au fost predate tematici de educație pentru sănătate, inclusiv de igienă dentară. Sunt activități derulate în perioada de sustenabilitate a Proiectului ”Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!”, pe care le vom continua atât cu implicarea copiilor, cât și a adulților din Blăgești și Comănești-Șupan. Reamintim că Proiectul “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!” a fost implementat în perioada 01.02.2022-30.09.2023 în parteneriat cu Primăria Blăgești, Primăria Comănești și Asociația Europeană a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală și în colaborare cu Consiliul Județean și cu Instituția Prefectului Județului Bacău. Valoarea totală a proiectului a fost de 2.972.333,25 lei, dintre care valoarea grantului este de 2.912.558,75 lei.

  • Activitățile socio-medicale continuă în perioada de sustenabilitate a Proiectului ”Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună”

    Echipa Crucii Roșii Bacău rămâne o prezență constantă în comunitățile cu populație majoritar de etnie romă din comuna Blăgești și cartierul Șupan din orașul Comănești în perioada de sustenabilitate a Proiectului ”Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună”. Recent, au fost derulate consultații la domiciliu și în ambulanța Crucii Roșii de către echipa formată din medic, asistent medical și ambulanțier. Serviciile medicale oferite-monitorizare parametrii, asistare pentru respectarea prescripțiilor medicale, efectuarea de tratamente prescise, recomandări, etc – sunt considerate foarte utile de către oamenii de aici. Este mare nevoie de aceste consultații medicale la domiciliu, dar cu atât mai mult în astfel de comunități vulnerabile. Populația este îmbătrânită și oamenii se deplasează greu pentru a accesa diverse servicii medicale. Tocmai de aceea, echipa Crucii Roșii este întâmpinată cu bucurie de fiecare dată. Nu sunt singurele activități care continuă în această perioadă. Se derulează sesiuni de educație pentru sănătate în unitățile de învățământ, adresate atât copiilor, dar și adulților, ateliere și demonstrații de prim-ajutor, sesiuni de informare și consiliere social-suportivă, și multe altele. Reamintim că Proiectul “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!” a fost implementat în perioada 01.02.2022-30.09.2023 în parteneriat cu Primăria Blăgești, Primăria Comănești și Asociația Europeană a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală și în colaborare cu Consiliul Județean și cu Instituția Prefectului Județului Bacău. Proiectul a fost finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, în calitate de Operator de Program. Valoarea totală a proiectului a fost de 2.972.333,25 lei, dintre care valoarea grantului este de 2.912.558,75 lei. Rezultatele proiectului au constat în: instruiri pe teme de educație pentru sănătate pentru 540 de persoane adulte de etnie romă și pentru 865 de elevi în școlile din comunitățile vizate; furnizarea de servicii medicale prin consultații realizate la domiciliu pentru 250 de persoane vârstnice și bolnavi cronici; consultații stomatologie gratuite pentru 90 de copii de etnie romă; formarea unui număr de 40 tineri romi/tinere rome (dintre care minim 75% femei) în voluntari ai Crucii Roșii Bacău, după obținerea certificării prin parcurgerea și absolvirea cursului de prim-ajutor; desfășurarea de ateliere și demonstrații de prim-ajutor de bază, cu participarea a 180 de mame, însoțite de copii mici; derularea de consilieri social-suportive și consilieri juridice, înființarea de puncte de prim ajutor. Toate persoanele participante la activitățile proiectului au beneficiat de sprijin material, după caz: pachete alimentare și pachete cu produse de igienă, ghiozdane echipate pentru elevi, kit-uri de igienă orală.

  • Atelierele de prim-ajutor Mama și copiii continuă în comuna Blăgești și cartierul Șupan din orașul Comănești, locațiile în care Crucea Roșie implementează proiectul “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!” A fost organizată această subactivitate cu participarea mamelor și a copiilor antepreșcolari/preșcolari din următoarele motive: urmărim participarea femeilor rome, alături de copii, prin dezvoltarea un mediu prietenos de desfășurare a activităților. Astfel, mamele cu copii mici nu vor fi împiedicate să participe la atelierele Crucii Roșii; în cadrul acestora, sunt prezentate tehnici de prim-ajutor de bază, universal valabile, pe care le poate practica oricine, fără niciun fel de experiență medicală. Nu în ultimul rând, femeile rome participă și se afirmă în cadrul unor activități dedicate exclusiv lor, ce presupun dezvoltarea cunoștințelor și abilităților de prim ajutor, igienă și educație pentru sănătate. Sunt abordate abordează noțiuni de bază: siguranța personală; evaluarea situației; solicitarea ajutorului; manevre de prim ajutor de bază; trusa de prim-ajutor; măsuri de protecție, și altele. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, în calitate de Operator de Program, și are ca ca obiectiv general creşterea incluziunii sociale şi abilitarea a 1400 de romi din zone rurale și urbane marginalizate ale județului Bacău: satele Buda-cătun Șipote și Poiana Negustorului din comuna Blăgești și cartierul Șupan din orașul Comănești. Valoarea totală a proiectului este de 2.972.333,25 lei, dintre care valoarea grantului este de 2.912.558,75 lei.

  • Atelierele de prim ajutor Mama și copiii continuă în comuna Blăgești și cartierul Șupan din orașul Comănești Echipa Crucii Roșii Bacău susține lunar cursuri și demonstrații dedicate persoanelor de etnie romă din comuna Blăgești și cartierul Șupan din orașul Comănești, locațiile în care este implementat proiectul “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună”. Una dintre aceste activități este dedicată exclusiv femeilor-Atelierele de prim ajutor Mama și copiii. Am organizat această subactivitate cu participarea mamelor și a copiilor antepreșcolari/preșcolari din următoarele motive: urmărim participarea femeilor, alături de copii, prin dezvoltarea uuin mediu prietenos de desfășurare a activităților. Astfel, mamele cu copii mici nu vor fi împiedicate să participe la atelierele Crucii Roșii; în cadrul acestora, sunt prezentate tehnici de prim-ajutor de bază, universal valabile, pe care le poate practica oricine, fără niciun fel de experiență medicală. Nu în ultimul rând, femeile rome participă și se afirmă în cadrul unor activități dedicate exclusiv lor, ce presupun dezvoltarea cunoștințelor și abilităților de prim ajutor, igienă și educație pentru sănătate. Proiectul “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!” este implementat în perioada 01.02.2022-30.09.2023, în parteneriat cu Primăria Blăgești, Primăria Comănești și Asociația Europeană a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, în calitate de Operator de Program.

  • Conferința de încheiere a Proiectului “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!”

    Filiala Bacău a Societăţii Naţionale de Cruce Roșie România a organizat pe data de 26 septembrie 2023 Conferința de încheiere a Proiectului “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!”, în sala de ședințe din cadrul Instituției Prefectului. Proiectul “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!” a fost implemementat în perioada februarie 2022-septembrie 2023, în parteneriat cu Primăria Blăgești, Primăria Comănești și Asociația Europeană a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală, și în colaborare cu Consiliul Județean și cu Instituția Prefectului Județului Bacău. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, în calitate de Operator de Program. Obiectivul general a constat în creşterea incluziunii sociale şi abilitarea a 1400 de romi din zone rurale și urbane marginalizate ale județului Bacău: satele Buda și Poiana Negustorului din comuna Blăgești și cartierul Șupan din orașul Comănești. Pentru îndeplinirea obiectivului general, a fost furnizat un pachet de servicii medicale și de educație pentru sănătate, concomitent cu organizarea de acțiuni conjugate pentru încurajarea participării active a romilor la procesul de luare a deciziilor şi la promovarea combaterii discriminării. În debutul evenimentului, Dumitru Bontaș-Presedintele interimar al Crucii Roșii Bacău, Raluca Diaconu-Responsabil comunicare și informare, Lorena Maxim-Asistent social principal și Luciana Pascu-Cârlan-Expert grup țintă și acțiuni sociale au prezentat activitățile derulate de Crucea Roșie, impactul acestora asupra beneficiarilor, metodologia utilizată în selecția participanților și acordarea serviciilor, precum și o serie de aspecte referitoare la importanța perioadei de sustenabilitate. Totodată, au fost menționate rezultatele finale, în urma implementării proiectului: instruiri pe teme de educație pentru sănătate pentru 540 de persoane adulte de etnie romă și pentru 865 de elevi (dintre care 440 romi) elevi în școlile din comunitățile vizate; furnizarea de servicii medicale prin consultații realizate la domiciliu pentru 250 de persoane vârstnice și bolnavi cronici, consultații stomatologie gratuite pentru 90 de copii de etnie romă; formarea unui număr de 40 tineri romi/tinere rome în voluntari ai Crucii Roșii Bacău; desfășurarea de ateliere și demonstrații de prim-ajutor de bază; derularea de consilieri social-suportive și consilieri juridice; acțiuni educative non-formale și cultural–artistice de promovare a obiceiurilor și tradițiilor etniei rome. Toate persoanele participante la activitățile proiectului au beneficiat de sprijin material, după caz: pachete alimentare și pachete cu produse de igienă, ghiozdane echipate pentru elevi, kit-uri de igienă orală. Valoarea totală a proiectului este de 2.972.333,25 lei, dintre care valoarea grantului este de 2.912.558,75 lei. Prezent la eveniment, Gabriel Lupu, Subprefect al Județului Bacău, a felicitat echipa Crucii Roșii Bacău pentru rezultatele obținute și a subliniat importanța perioadei ce va urma, de sustenabilitate a proiectului, astfel încât comunitățile de romi din localitățile Blăgești și Comănești să fie susținute în continuare. În cadrul mesei rotunde, reprezentanții partenerilor: Doru Tănase – Președintele Asociației Europeane a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală, Alina Gură-Inspector specialitate în Primăria Comănești, Mihaela Crețu – Coodonator proiect UAT Blăgești, Carmen Banu – Coodonator proiect UAT Comănești au prezentat provocările locale, căile de acțiune, și beneficiile Proiectului la nivelul fiecărei locații de implementare. Evenimentul s-a finalizat prin discuții libere între toți participanții la conferință- reprezentanți ai Crucii Roșii, ai Institiției Prefectului, ai Primăriilor implicate în proiect, ai Direcțiilor de Asistență Socială, ai altor instituții publice din județ, precum și ai organizațiilor nonguvernamentale, cu implicare în domeniul social.

  • Întâlniri de tip ”focus-grupuri” în locațiile de implementare a Proiectului

    În această perioadă, echipa Crucii Roșii Bacău derulează întâlniri de tip ”focus-grupuri” în comuna Blăgești, satele Poiana Negustorului și Buda, și cartierul Șupan din orașul Comănești. Sunt localități în care trăiesc majoritar persoane vulnerabile, de etnie romă, iar aceste întâlniri au rolul de a identifica principalele probleme cu care se confruntă oamenii de aici. Sunt activități în cadrul Proiectului “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!”, implementat de Crucea Roșie Bacău în parteneriat cu Primăria Blăgești, Primăria Comănești și Asociația Europeană a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, în calitate de Operator de Program, și are ca ca obiectiv general creşterea incluziunii sociale şi abilitarea a 1400 de romi din zone rurale și urbane marginalizate ale județului Bacău: satele Buda-cătun Șipote și Poiana Negustorului din comuna Blăgești și cartierul Șupan din orașul Comănești.

  • Echipa medicală a Crucii Roșii Bacău continuă să ofere servicii medicale gratuite

    Echipa medicală a Crucii Roșii Bacău continuă să ofere servicii medicale gratuite în comuna Blăgești și cartierul Șupan din orașul Comănești, comunități unde trăiesc persoane vulnerabile, de etnie romă. Printre serviciile medicale oferite adulților se numără monitorizarea parametrilor, asistare pentru respectarea prescripțiilor medicale, efectuarea de tratamente prescise, recomandări. De asemenea, copii romi cu vârste de aproximativ 12-13 ani, vârstă la care care dentiția mixtă este înlocuită cu dentiția definitivă, sunt consultați, iar medicul stomatolog oferă părinților însoțitori informații și recomandări cu privire la problemele dentare ale copiilor. La finalul consultului stomatologic, fiecare copil primește un kit de igienă orală, constând în pastă de dinți, periuță de dinți, ață dentară și apă de gură. Acestea sunt activități lunare în cadrul Proiectului “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!”, implementat de Crucea Roșie Bacău în parteneriat cu Primăria Blăgești, Primăria Comănești și Asociația Europeană a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, în calitate de Operator de Program, și are ca ca obiectiv general creşterea incluziunii sociale şi abilitarea a 1400 de romi din zone rurale și urbane marginalizate ale județului Bacău: satele Buda-cătun Șipote și Poiana Negustorului din comuna Blăgești și cartierul Șupan din orașul Comănești.

  • Consultații stomatologice gratuite în comuna Blăgești

    În această perioadă, sunt derulate consultații stomatologice gratuite adresate copiilor romi cu vârste cuprinse între 12 și 13 ani, cu domiciliul în comuna Blăgești și cartierul Șupan din orașul Comănești, locațiile de implementare ale proiectului ”Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!” Este o vârstă extrem de importantă, în care dentiția mixtă este înlocuită cu dentiția definitivă, iar medicul stomatolog oferă părinților însoțitori informații și recomandări cu privire la problemele dentare ale copiilor. Aceștia sunt consiliați cu privire la rezolvarea acestora, fiind prezentate cele mai bune variante de intervenție: plan de tratament dacă este cazul, cele mai apropiate servicii stomatologice din zonă, riscurile ce pot interveni în absența unei igiene dentare potrivite și sfaturi concrete cu privire la efectuarea acestei igienei orale. La finalul consultului stomatologic, fiecare copil primește un kit de igienă orală, constând în pastă de dinți, periuță de dinți, ață dentară și apă de gură. Sunt activități în cadrul Proiectului “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!”, implementat în perioada 01.02.2022-30.09.2023, în parteneriat cu Primăria Blăgești, Primăria Comănești și Asociația Europeană a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, în calitate de Operator de Program.

  • Consilieri individuale și de grup în cartierul Șupan din orașul Comănești

    Activități diverse se desfășoară în această perioadă în cartierul Șupan din orașul Comănești, acolo unde trăiește o comunitate compactă de persoane de etnie romă. Problemele specifice ale participanților sunt abordate în cadrul consilierilor individuale și de grup derulate în cadrul Proiectului ”Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună”. Astfel, specialiștii în asistență socială și consiliere juridică îndrumă permanent oamenii, oferindu-le informații și soluții la problemele pe care la întâmpină. În cadrul consilierilor și instruirilor sunt abordate teme diverse precum: violența domestică, egalitatea de șanse, consiliere pentru accesul la justiție, întocmirea documentelor personale, instrumente pentru îmbunătățirea vieții sociale, consiliere juridică primară (sesiuni de întrebări-răspunsuri), utilizarea eficientă a drepturilor, tipurile de servicii garantate de stat și modalitățile de accesare a acestora., traficul de ființe umane, și multe altele. Până la finalul proiectului menționat, 124 de persoane de etnie romă, cu accent pe femei și tinere rome, vor participa la sesiuni de consiliere social-suportivă, informare și consiliere juridică, activități desfășurate cu sprijinul partenerului-Asociația Europeană a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală Proiectul “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!” este implementat în perioada 01.02.2022-30.09.2023, în parteneriat cu Primăria Blăgești, Primăria Comănești și Asociația Europeană a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, în calitate de Operator de Program.

  • Echipajul medical al Crucii Roșii Bacău continuă să ofere consultații în comunitate

    Echipajul medical al Crucii Roșii Bacău continuă să meargă lunar pe teren pentru a efectua consultații medicale la domiciliu și în ambulanță, în localitățile Blăgești și Comănești, acolo unde trăiesc persoane vulnerabile, de etnie romă. Consultațiile se finalizează prin completarea unor fișe de monitorizare medicală, ce vor fi ulterior transmise și către medicii de familie. Servicii medicale oferite: monitorizare parametrii, asistare pentru respectarea prescripțiilor medicale, efectuarea de tratamente prescise, recomandări. Sunt activități permanente în cadrul Proiectului “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!”, implementat de Crucea Roșie Bacău în parteneriat cu Primăria Blăgești, Primăria Comănești și Asociația Europeană a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, în calitate de Operator de Program, și are ca ca obiectiv general creşterea incluziunii sociale şi abilitarea a 1400 de romi din zone rurale și urbane marginalizate ale județului Bacău: satele Buda-cătun Șipote și Poiana Negustorului din comuna Blăgești și cartierul Șupan din orașul Comănești.

  • Activități educative non-formale: diversitate culturală, toleranță, obiceiuri și tradiții rome

    În perioada de implementare a Proiectului “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună”, elevii și adulții din comuna Blăgești și din cartierul Șupan din orașul Comănești sunt instruiți pe diferite teme, cum ar fi educația pentru sănătate și acordarea primului ajutor, dar și cu privire la cultura și tradițiile populației de etnie romă. Este cunoscut faptul că unul dintre instrumentele cele mai facile, practice şi eficiente de combatere a discriminării este promovarea culturii, tradițiilor și istoriei unei etnii. Activitățile educative non-formale se desfășoară în cadrul diferitelor ateliere, folosind metode specifice acestei forme educaționale, adaptate pe grupe de vârstă, fiind abordate teme precum: diversitate culturală, toleranță, obiceiuri și tradiții. Astfel, copiii au posibilitatea, pe lângă cunoașterea specificului culturi rome (în cazul copiilor neromi), să-și dezvolte competențe de relaționare și de responsabilizare. Nu în ultimul rând, sunt prezentate elevilor modele de urmat – Oameni de succes, din rândul comunităților țintă sau din alte zone, ceea ce reprezintă un imbold de a-și continua studiile, de a-și spori motivația de a reuși, contribuind la creșterea respectului de sine. Proiectul “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!” este implementat în perioada 01.02.2022-30.09.2023, în parteneriat cu Primăria Blăgești, Primăria Comănești și Asociația Europeană a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, în calitate de Operator de Program.

  • Consultații medicale în comunități și exersarea abilităților practice de acordare a primului ajutor

    Instruri pe teme de prim-ajutor și educație pentru sănătate sunt realizate lunar de echipa Crucii Roșii Bacău în comunitățile vulnerabile, cu populație majoritar romă, din comuna Blăgești-satele Buda și Poiana Negustorului și cartierul Șupan din orașul Comănești. Sunt prezentate și apoi exersate abilitățile practice de intervenție într-o situație nedorită, spre exemplu înghițirea unui bol alimentar, otrăvirea și primul ajutor în intoxicații, fracturi, arsuri, și multe altele. Nu în ultimul rând, echipajul Crucii Roșii Bacău, format din medic, asistent medical și ambulanțier, ajunge constant în comunitățile menționate pentru realizarea de consultații medicale. Activitățile sunt realizate în cadrul Proiectului “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!” , implementat în perioada 01.02.2022-30.09.2023, în parteneriat cu Primăria Blăgești, Primăria Comănești și Asociația Europeană a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, în calitate de Operator de Program.

  • Activități în sprijinul locuitorilor din satul Poiana Negustorului

    Poiana Negustorului este un sat izolat, aflat într-o zonă deluroasă din Bacău, un sat în care trăiește o comunitate compactă de romi. Sunt condiții grele de trai, marea majoritate a populației nu este calificată, nu are loc de muncă și trăiește din ajutoare de stat sau din munci ocazionale. Casele sunt cu risc ridicat de deteriorare, lipsite de apă curentă și sistem de canalizare. În majoritatea gospodăriilor locuiesc, în medie, zece persoane. Echipa Crucii Roșii Bacău desfășoară în această perioadă numeroase activități, pentru a veni în sprijinul oamenilor de aici: instruiri pe teme de prim-ajutor și educație pentru sănătate; consultații medicale la domiciliu; lecții de igienă pentru elevii din școala Poiana Negustorului; informări și consilieri pe teme social-suportive și juridice; ateliere și demonstrații de prim-ajutor de bază, cu participarea mamelor, însoțite de copiii mici. Având în vedere gradul ridicat de sărăcie din comunitățile vizate, toate persoanele participante la activitățile proiectului beneficiază de sprijin material, după caz: pachete alimentare și pachete cu produse de igienă, ghiozdane echipate pentru elevi, kit-uri de igienă orală. Sunt activități în cadrul Proiectul “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!”, implementat în perioada 01.02.2022-30.09.2023, în parteneriat cu Primăria Blăgești, Primăria Comănești și Asociația Europeană a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, în calitate de Operator de Program.

  • Locuitorii din satul Poiana Negustorului învață tehnici de prim-ajutor

    Instruire pe teme de educație pentru sănătate și prim-ajutor destinată membrilor comunității din Poiana Negustorului, comuna Blăgești, sat cu populație exclusiv de etnie romă. Este recunoscut faptul că luarea unor măsuri imediate și aplicarea tehnicilor corespunzătoare după producerea unui accident sau a unei situații de criză poate reduce considerabil decesele și vătămările. Tocmai de aceea, instructorii Crucii Roșii Bacău instruiesc membrii din două comunități vulnerabile-cartierul Șupan din orașul Comănești și comuna Blăgești, în acordarea primului ajutor de bază. De asemenea, sunt organizate periodic sesiuni de promovare și informare asupra nutriției sănătoase, adresate în special femeilor, dar nu exclusiv, cu accent pe alimentația copiilor. Acestea sunt activități lunare în cadrul Proiectului “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!” , implementat de Crucea Roșie Bacău în perioada 01.02.2022-30.09.2023, în parteneriat cu Primăria Blăgești, Primăria Comănești și Asociația Europeană a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală. Proiectul are ca obiectiv general creşterea incluziunii sociale şi abilitarea a 1400 de romi din zone rurale și urbane marginalizate ale județului Bacău: satele Buda-cătun Șipote și Poiana Negustorului din comuna Blăgești și cartierul Șupan din orașul Comănești. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, în calitate de Operator de Program. Valoarea totală a proiectului este de 2.972.333,25 lei, dintre care valoarea grantului este de 2.912.558,75 lei. Întocmit, Raluca Diaconu Responsabil comunicare și informare beneficiari

  • Ziua Dezrobirii Romilor, marcată prin activități în cadrul Proiectului Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună

    Cu ocazia Zilei Dezrobirii Romilor, marcată în fiecare an pe data de 20 februarie, au fost organizate activități în cartierul Șupan, din orașul Comănești. Participanții, copii și adulți depotrivă, au aflat mai multe informații despre însemnătatea acestei zile de la reprezentanții Asociației Europene a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală. Este o zi simbol pentru a ne aminti de eforturile și sacrificiile femeilor și bărbaților romi care au luptat împotriva sclaviei. Reamintim că procesul dezrobirii a fost definitivat la 20 februarie 1856 de domnitorul Barbu Știrbei, care a promulgat ultimul act prin care deveneau oameni liberi și robii aparținând boierilor. În anul 2011 a fost semnat decretul pentru promulgarea Legii privind comemorarea dezrobirii romilor din România. Aceste activități au fosrt derulate în cadrul cadrul Proiectului “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!” , implementat de Crucea Roșie Bacău în perioada 01.02.2022-30.09.2023, în parteneriat cu Primăria Blăgești, Primăria Comănești și Asociația Europeană a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală. Proiectul are ca obiectiv general creşterea incluziunii sociale şi abilitarea a 1400 de romi din zone rurale și urbane marginalizate ale județului Bacău: satele Buda-cătun Șipote și Poiana Negustorului din comuna Blăgești și cartierul Șupan din orașul Comănești. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, în calitate de Operator de Program. Valoarea totală a proiectului este de 2.972.333,25 lei, dintre care valoarea grantului este de 2.912.558,75 lei.

  • Crucea Roșie Bacău furnizează un pachet de servicii medicale și de educație pentru sănătate

    Numeroase persoane din comunitățile vulnerabile din comuna Blăgești și cartierul Șupan din orașul Comănești beneficiază în această perioadă de consultații medicale la domiciliu sau în ambulanța din dotarea Crucii Roșii Bacău. Totodată, membrii comunității învață de la echipa noastră cum să aplice corect tehnicile de prim-ajutor, atât de necesare în momentul confruntării cu o situație de criză. Acestea sunt activități în cadrul Proiectului “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!” , implementat de Crucea Roșie Bacău în perioada 01.02.2022-30.09.2023, în parteneriat cu Primăria Blăgești, Primăria Comănești și Asociația Europeană a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală. Proiectul are ca obiectiv general creşterea incluziunii sociale şi abilitarea a 1400 de romi din zone rurale și urbane marginalizate ale județului Bacău: satele Buda-cătun Șipote și Poiana Negustorului din comuna Blăgești și cartierul Șupan din orașul Comănești. Pentru îndeplinirea obiectivului general, este furnizat un pachet de servicii medicale și de educație pentru sănătate, concomitent cu organizarea de acțiuni conjugate pentru încurajarea participării active a romilor la procesul de luare a deciziilor şi la promovarea combaterii discriminării. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, în calitate de Operator de Program. Valoarea totală a proiectului este de 2.972.333,25 lei, dintre care valoarea grantului este de 2.912.558,75 lei.

  • Noțiuni de prim-ajutor și de educație pentru sănătate sunt predate lunar elevilor din comuna Blăgești și cartierul Șupan din orașul Comănești

    Mai mici sau mai mai mari, copiii din comunitatea cu populație majoritar de etnie romă din cartierul Șupan, oraș Comănești, învață să acorde primul-ajutor. Atenția cu care urmaresc explicațiile colegilor noștri si implicarea de care dau dovada in exersarea abilităților practice, sunt reale satisfactii pentru echipa Crucii Roșii Bacău. Noțiuni de prim-ajutor și de educație pentru sănătate, inclusiv instruiri pe tema igienei dentare, sunt predate lunar de experții Crucii Roșii Bacău elevilor din comuna Blăgești și cartierul Șupan din orașul Comănești. Acestea sunt locațiile de implementare ale proiectului “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!”. Pe toată durata proiectului, din februarie 2022 până în septembrie 2023, 865 de elevi din aceste comunități vulnerabile vor parcurge instruiri pe teme de educație pentru sănătate și își vor însuși abilități de acordare a primului ajutor de bază. Proiectul “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!” este implementat în perioada 01.02.2022-30.09.2023, în parteneriat cu Primăria Blăgești, Primăria Comănești și Asociația Europeană a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, în calitate de Operator de Program.

  • Instruiri pe teme de prim-ajutor în comunitățile vulnerabile din Blăgești și Comănești

    Cursurile de prim-ajutor pentru adulți și copii rămân activități centrale în cadrul Proiectului ”Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună”. Membrii comunităților din comuna Blăgești și cartierul Șupan-Comănești sunt extrem de participativi și implicați în derularea acestor instruiri, dorind să își însușească cunoștințe și abilități practice de intervenție într-o situație de criză. Având în vedere starea de vulnerabilitate provocată de nivelul scăzut de trai, toți cei implicați în activități primesc pachete alimentare cu alimente de bază și produse de igienă și curățenie. Proiectul ”Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!” este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS), în calitate de Operator de Programare. Proiectului “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!” este implementat în perioada 01.02.2022-30.09.2023 de Crucea Roșie Bacău, în parteneriat cu Primăria Blăgești, Primăria Comănești și Asociația Europeană a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală. Valoarea totală a proiectului este de 2.972.333,25 lei, dintre care valoarea grantului este de 2.912.558,75 lei.

  • Specialiștii în asistență socială și consiliere juridică îndrumă persoanele de etnie romă

    Problemele specifice ale persoanelor de etnie romă din comuna Blăgești și din cartierul Șupan, parte din orașul Comănești, sunt abordate în cadrul consilierilor individuale și de grup derulate în cadrul Proiectului ”Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună”. Astfel, specialiștii în asistență socială și consiliere juridică îndrumă permanent oamenii, oferindu-le informații și soluții la problemele pe care la întâmpină. În plus, în cadrul instruirilor sunt abordate teme diverse precum: violența domestică, egalitatea de șanse, consiliere pentru accesul la justiție, instrumente pentru îmbunătățirea vieții sociale, consiliere juridică primară (sesiuni de întrebări-răspunsuri), utilizarea eficientă a drepturilor, tipurile de servicii garantate de stat și modalitățile de accesare a acestora., traficul de ființe umane, și multe altele. Până la finalul proiectului menționat, 124 de persoane de etnie romă, cu accent pe femei și tinere rome, vor participa la sesiuni de consiliere social-suportivă, informare și consiliere juridică. Proiectul “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!” este implementat în perioada 01.02.2022-30.09.2023, în parteneriat cu Primăria Blăgești, Primăria Comănești și Asociația Europeană a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, în calitate de Operator de Program. Valoarea totală a proiectului este de 2.972.333,25 lei, dintre care valoarea grantului este de 2.912.558,75 lei.

  • Consultațiile medicale derulate în comunități – activități lunare în cadrul proiectului

    Consultațiile medicale derulate în comunitățile vulnerabile, cu populație majoritar de etnie romă, din cartierul Șupan, oraș Comănești și comuna Blăgești, sunt activități lunare în cadrul Proiectului ”Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!” Echipa Crucii Roșii Bacău formată din medic, asistent și ambulanțier, ajunge în comunitățile menționate cu ambulanța dotată cu aparatură și efectuează gratuit servicii medicale: monitorizare parametrii, asistare pentru respectarea prescripțiilor medicale, efectuarea de tratamente prescise, recomandări. Până la finalizarea proiectului, 250 de persoane de etnie romă vor fi beneficiare ale consultațiilor gratuite la domiciliu și vor primi pachete cu alimente de bază și produse de igienă și curățenie, având în vedere condițiile dificile de trai din comunitate. Proiectul “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!” are ca obiectiv general creşterea incluziunii sociale şi abilitarea a 1400 de romi din satele Poiana Negustorului și Buda-cătun Șipote, comuna Blăgești și cartier Șupan, oraș Comănești, prin furnizarea un pachet de servicii medicale și de educație pentru sănătate, concomitent cu organizarea de acțiuni conjugate pentru încurajarea participării active a romilor la procesul de luare a deciziilor şi la promovarea combaterii discriminării. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, în calitate de Operator de Program. Valoarea totală a proiectului este de 2.972.333,25 lei, dintre care valoarea grantului este de 2.912.558,75 lei.

  • Primul ajutor – pas vital pentru furnizarea de măsuri eficiente în stituații de urgență

    Foarte multe persoane sunt rănite sau chiar ucise de leziuni cauzate de diferite situații neprevazute. Luarea unor măsuri imediate și aplicarea tehnicilor corespunzătoare imediat dupa producerea accidentului, poate reduce considerabil decesele și vătămările, precum și impactul dezastrelor și situațiilor de urgență de zi cu zi. Primul ajutor nu este un înlocuitor pentru serviciile de urgență. Este însă un prim pas vital pentru furnizarea de măsuri eficiente și rapide, care ajută la reducerea leziunilor grave și la îmbunătățirea șansele de supraviețuire. Tocmai de aceea, instructorii Crucii Roșii Bacău instruiesc membrii din două comunități vulnerabile-cartierul Șupan din orașul Comănești și comuna Blăgești, în acordarea primului ajutor de bază. Instructorii insistă asupra exersării abilităților practice, și ne bucură gradul de interes al membrilor comunității în privința însurii acestor tehnici simple, care pot însă salva vieți. Sunt activități în cadrul Proiectul ”Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!” finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS), în calitate de Operator de Programare. Proiectului “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!” este implementat în perioada 01.02.2022-30.09.2023 de Crucea Roșie Bacău, în parteneriat cu Primăria Blăgești, Primăria Comănești și Asociația Europeană a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală. Valoarea totală a proiectului este de 2.972.333,25 lei, dintre care valoarea grantului este de 2.912.558,75 lei.

  • Copiii pot acorda primul ajutor și salva vieți

    Copiii pot acorda primul ajutor și pot salva viața unui membru al familiei sau a unui coleg de școală. În plus, copiii înșiși se confruntă cu un risc ridicat de rănire neintenționată, prin urmare, este esențial ca aceștia să știe cum să reacționeze într-o situație de urgență. Tocmai de aceea, echipa Crucii Roșii Bacău derulează lunar lecții de prim-ajutor și educație pentru sănătate în școlile din comuna Blăgești și cartierul Șupan din orașul Comănești. Instructorii insistă asupra exersării abilităților practice, iar elevii sunt foarte încântați de cunoștințelor acumulate. Sunt activități în cadrul Proiectul ”Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!” finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS), în calitate de Operator de Programare.

EN RO