Proiecte și programe

Prin programele și activitățile sale în beneficiul societății, Crucea Roșie contribuie la alinarea și prevenirea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, asigură respectul față de demnitatea umană fără a face nici o discriminare legată de naționalitate, rasă, religie, vârstă, apartenență socială sau politică.

Beneficiarii proiectelor noastre: victimele dezastrelor, persoane de vârsta a treia, tineri familişti cu copii în întreţinere, familii mono-parantale, tineri aflaţi în dificultate, oameni ai străzii, copii abandonaţi, femei şi copii victime ale violenţei, locuitori din zone izolate, greu accesibile, copii din zonele sociale defavorizate, copii provenind din familii modeste şi/sau cu mulţi copii.

CAMPANIA SOCIALĂ DE COLECTARE RECHIZITE ȘI CĂRȚI

INVESTEȘTE ÎN ȘCOALĂ!


Cu ocazia începerii anului șolar 2012-2013, Crucea Roșie Bacău urmărește încă din prima lor săptămână de școală, creșterea nivelului de interes al elevilor băcăuani care provin din familii defavorizate, cu un nivel de trai scăzut. Pentru ca aceștia să continue să meargă la școală trebuie să li se ofere mai întâi posibilitatea de a avea cu ce merge la școală.

Astfel, cei care nu au hrană, articole de îmbrăcăminte și rechizite pentru a merge la școală ajung la un moment dat să abandoneze școala. Pentru a le oferi o șansă copiilor proveniți din aceste medii, Crucea Roșie Bacău lansează în parteneriat cu real, -Hypermarket, o campanie de colectare și donare  rechizite și cărți pentru copii, intitulată Investește în școală!

Crucea Roșie Bacău își propune ca prin demararea acestei campanii din cadrul proiectului Academia de rechizite, un proiect mai amplu, ajuns la a treia ediţie, prin care real, – Hypermarket donează aparatură tehnică (laptopuri şi retroproiectoare) şcolilor alese de cumpărători, să crească șansele și capacitățile de integrare în mediul școlar încă din prima săptămână a anului școlar 2012-2013, a copiilor lipsiți de oportunități și să-i încurajăm să fie promotori ai schimbărilor pozitive și durabile la nivelul comunității de apartenență prin continuarea studiilor.

Calendarul activităților


  • 10 septembrie-1 octombrie: Campania de colectare rechizite și cărți Investește în școală!, care constă în colectarea de rechizite în cutiile special amenajate, cu însemnele Crucii Roșii Bacău, respectiv ale campaniei în desfățurare, din real,-Hypermarket.
  • 22 și 23 septembrie: acțiune cu voluntarii în cadrul magazinului pentru a spori numărul donațiilor (face-painting, baloane modelabile, jocuri și lecții de prim ajutor pentru părinți și copii). Activitațile se vor desfășura în intervalul orelor 14:00-18:00
  • 24, 25 și 26 septembrie: promovarea campaniei de colectare rechizite de către 2-3 voluntari ai Crucii Roșii Bacău prin distribuția de pliante, timp de 2 ore pe zi. Activitatea se va desfășura în intervalul orelor 15:30 – 18:00
  • 30 septembrie -10 octombrie: Caravana Să mergem la școală cu plăcere și demnitate! Prin intermediul căreia se va realiza distribuții de rechizite pentru un grup țintă de 50 de copii din județul Bacău ce provin din familii cu nivel de trai scăzut și pentru aproximativ 500 de copii din localitățile Secuieni, Colonești, Răchitoasa, Palanca, Asău, Agăși, Comănești, Moinești, Izvorul Berheciului, Traian, Roșiori. La aceste activitate ne pot însoți și câțiva angajați sau reprezentanți din partea real,-Hypermarket.

Crucea Roșie Bacău
Coord. Programe Tineret și Voluntariat
Cleanu Ioana

PROIECT LUNA PRIMULUI AJUTOR

Justificare şi motivare proiect


Luna Primului Ajutor” constituie un prilej minunat de conștientizare a importanței cunoașterii tehnicilor de Prim Ajutor, care sunt esențiale în cazul unor situații neprevăzute. Astfel, orice persoană are posibilitatea de a învăța să acorde Primul Ajutor și să salveze vieți, punând accent pe capacitatea comunităților vulnerabile în acordarea Primului Ajutor.

În acest sens, dorim să ne arătăm recunoştinţa celor care ne-au sprijinit de-a lungul timpului prin organizarea unor activităţi menite să evidențieze atât importanța acordării Primului Ajutor cât și dezvoltarea spiritului civic și al voluntariatului.

Obiectiv principal

Vor fi desfășurate sesiuni de informare despre importanța Primului Ajutor în viața cotidiană, pentru a încuraja populația să se înscrie la cursurile organizate de către Crucea Roție Bacău.

Calendarul activităților

  • 14 și 15 septembrie: desfășurarea unui Atelier de Prim Ajutor în localitățile Moinești, Comănești, Onești și Slănic Moldova unde cetățenii vor învăța cum să acorde Primul Ajutor. Acest eveniment este menit să implice oamenii la demonstrațiile publice realizate de către voluntarii Crucii Roșii Bacău. În cadrul lecțiilor de Prim Ajutor, oferite gratuit la acest eveniment, instructorii sunt în permanență prezenți pentru a explica care sunt tehnicile corecte de Prim Ajutor  și pentru a răspunde întrebărilor cetățenilor.
  • 22 septembrie: organizeazarea unui curs gratuit de Prim Ajutor, pentru câte 2-3 reprezentanți de la fiecare cotidian local, post local de televiziune sau radio.
  • 29 septembrie: desfășurarea ultimului eveniment din calendarul acestei luni, deschis tuturor, prin reluarea activităților stradale de informare despre necesitatea deținerii de cunoștințe atât teoretice cât și practice, în acordarea Primului Ajutor, și cele de măsurare a greutății, indicelui de masă corporală, tensiunii arteriale și glicemiei. Distinctiv de acestea, Crucea Roșie Bacău realizează demonstrații publice de Prim Ajutor și amplasări de victime reale în diferite locații din oraș, pentru a vedea care sunt reacțiile comunității băcăuane. Crucea Roșie Bacău  închide astfel Luna Primului Ajutor, prin îmbinarea sesiunii de încurajare a cetățenilor să se înscrie la curs, cu implicarea jurnaliștilor ce au absolvit cursurile gratuite de Prim Ajutor, la efectuarea demonstrațiilor publice.
  • Serviciul de Voluntariat va asigura forțele umane necesare, câte 2 responsabili și câte 10 voluntari pentru deplasările în alte localități iar pentru activitatea din județul Bacău, numărul acestora va fi mult mai mare.

Crucea Roșie Bacău
Coord. Programe Tineret și Voluntariat