Crucea Roșie Bacău este în măsură să preia un rol de conducere în operațiunile de răspuns la dezastre, prin rețeaua de personal și voluntari, cunoașterea condițiilor locale, zeci de ani de experiență în domeniul managementului operațiunilor de asistență umanitară și abilitatea de a răspunde la nivel județean, regional și internațional. În această privință, filiala Bacău are o poziție privilegiată față de alte ONG-uri și, din multe puncte de vedere, un avantaj unic în activitățile de pregătire/ răspuns la dezastre.
Atribuțiile pe care Crucea Roșie Bacău le are conform Hotărârii de Guvern nr. 2288/ 2004 pentru aprobarea repartizării principalelor funcții de sprijin pe care le asigură ministerele, celelalte instituții centrale și organizațiile neguvernamentale privind prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență sunt:
- Evacuarea populației sau a bunurilor periclitate;
- Acordarea asisțentei medicale de urgență;
- Prevenirea îmbolnăvirilor în masă;
- Asigurarea apei și hranei pentru persoanele afectate sau evacuate;
- Asigurarea cazării și adăpostirii persoanelor afectate sau evacuate;
- Logistica intervenției;
- Reabilitarea zonei afectate;
- Acordarea de ajutoare de primă necesitate, despăgubiri și asistență socială și religioasă.
Logistică:
Pentru aceasta Crucea Roșie Română se bazează pe:
- un detașament de intervenție în cazuri de dezastre, cu 15 voluntari pregătiți de formatori;
- un depozit zonal de intervenție în cazuri de dezastre;
- corturi, bucătărie de campanie, generator, mașină de teren pentru transport voluntari, 1 ambulanță, obiecte de îmbrăcăminte, încălțăminte, saci de dormit, lenjerii de pat, pături, pentru acoperirea nevoilor a cca 1000 de potențiale victime ale unui dezastru.
Forme de pregătire pentru membrii detașamentelor de intervenție:
- cursuri și seminarii de pregătire și de împrospătare a cunoștințelor;
- cursuri pentru pregătirea formatorilor;
- exerciții, aplicații și tabere de pregătire proprii ;
- exerciții și aplicații în colaborare cu protecția civilă și celelalte instituții membre în comisiile de apărare împotriva dezastrelor;
- competiții naționale și internaționale ale detașamentelor de intervenție în caz de dezastre și acordarea primului ajutor.
Strategia Crucii Roșii Bacău de Prevenire/ Răspuns la Dezastre
La fel ca alte filiale, Crucea Roșie Bacău pune la dispoziția beneficiarilor servicii bazate pe competența și experiența sa.
Strategia Națională de Pregătire/ Răspuns la Dezastre este, de asemenea, în întregime fondată pe Agenda Globală a FISCR în Prevenirea/ Răspunsul la Dezastre, care stabilește patru obiective principale:
- Reducerea numărului de decese, răniri și a impactului dezastrelor.
- Reducerea numărului de decese, îmbolnăviri și a impactului bolilor și a urgențelor în domeniul sănătății publice.
- Creșterea capacității comunității locale, societății civile și a organizațiilor de Cruce Roșie/ Semilună Roșie pentru a adresa cele mai urgente situații de vulnerabilitate.
- Reducerea intoleranței, discriminării și excluziunii sociale și promovarea respectului pentru diversitate și demnitate umană.
Intervenția Crucii Roșii Bacău la nivel internațional în situații de urgență:
Campania AJUTOR PENTRU ASIA
Apelul lansat de Crucea Rosie Română, lansat în data de 29 decembrie 2004, pentru sprijinirea sinistraților din Asia de Sud-Est s-a bucurat de un sprijin deosebit din partea societății băcăuane. Contribuția SNCRR – Filiala Bacău la apelul internațional a fost apreciată de Sediul Central al SNCRR. Este pentru prima dată când, grație solidarității, Crucea Roșie Bacău a contribuit pe plan internațional.
Alte campanii la nivel internațional:
De-a lungul anilor, mai multe țări au fost afectate de catastrofe naturale: China-2008, Haiti-2010, Japonia-2011, Turcia -2011. Pentru a susține operațiunile de ajutorare a victimelor acestor dezastre umanitare, Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie a lansat câte un Apel Internațional de Urgență. Fondurile colectate prin aceste campanii au fost utilizate de către Federaţia Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie pentru acoperirea necesităţilor imediate ale persoanelor afectate, conform normelor internaţionale de transparenţă financiară.
De fiecare dată băcăuanii s-au alăturat inițiativei Crucii Roșii pentru a sprijini populația afectată.
Intervenția Crucii Roșii Bacău la nivel național în situații de urgență:
La nivel județean, interesul major al Crucii Roșii Bacău se situează în zona întăririi capacității de reacție a organizației, inclusiv recrutarea de personal și voluntari, sisteme eficiente de răspuns la dezastre și un rol clar definit al Crucii Roșii Bacău ca parte a unui sistem de pregătire și răspuns la nivel județean. Pentru că resursele umane și financiare sunt considerate resurse cheie, se va pune accent pe instruirea personalului în planning, logistică și finanțare.
ANII 2005-2006, ANII MARILOR PROVOCĂRI UMANITARE
Asistenţa umanitară de urgenţă s-a desfăşurat în două etape distincte.
În prima etapă de urgenţă au fost distribuite în zonele afectate bunuri (saci de dormit, lenjerie, paturi, alimente) în valoare totală de 300 000 RON.
A doua etapă a constat în programul “Adăpost pentru sinistraţi”, în cadrul căruia, au fost asigurate adăposturi de iarnă pentru 25 familii cu grad crescut de vulnerabilitate. Amplasarea celor 25 locuinţe temporare în cele mai afectate comune cum ar fi: Asău și Gura Văii a fost finalizată la începutul lunii decembrie. Iniţiat de SNCRR, programul “Adăpost pentru sinistraţi” a continuat până la mijlocul anului 2006, asigurându-se pachete alimentare şi igienice, pentru familiile din Asău, Agăș și Comănești
Filiala Bacău a intervenit în zonele : Urechești, Comănești, Dărmănești, Agăș, Asău, Gura Văii, Palanca, Târgu Ocna, Onești, Moinești, Gârleni, Bucium, Dofteana, Dărmănești, Mănăstirea Cașin, Cșin.
Numărul de familii care au beneficiat de sprijinul Crucii Roșii Bacău: 3140
Solidaritate românească în fața suferinței umane
În anul 2006 Filiala Bacău a ajutat sinistrații din alte județe afectate de inundații.
Intervenția în vara anului 2007 pentru populația afectată de inundațiile din Podu Turcului și Glăvănești-ajutoare în valoare de 10 000 RON (pături, alimente, articole de îmbrăcăminte);
Menținerea în funcțiune a rulotelor pentru adăpostirea familiilor sinistrate din Asău.
Intervenția din anul 2008, de pe aeroportul Bacău pentru cei 170 de pasageri izolați, cu alimente, apă și sprijn moral.
Pasagerii au rămas izolați, pentru o zi, în Aeroportul Bacău, după ce cursa Blue Air spre Torino a fost anulată. Pe lângă maerialele de primă necesitate oferite, voluntarii Crucii Roșii Bacău împreună cu Serviciul de Ambulanță au acordat și primul ajutor unor femei însărcinate, copii și bărbați atât de cetățenie română cât și italiană.
Intervenția pentru victimele inundațiilor din anul 2008, de la sfârșitul lunii iulie. Dezastrul care a afectat si judetul nostru, a adus, pe linga suferinta, si multa solidaritate. Prefectura Bacau a centralizat intreg ajutorul primit de comunitatea bacauana atit in timpul inundatiilor, cît și după, iar tirurile cu ajutoare încă mai sosesc. Crucea Roșie Bacău a asigurat încă din primele zile alimentele și produsele de igienă de strictă necesitate și în continuare asigură necesarul de apă, medicamente, obiecte vestimentare.
Pe termen mediu, asistența umanitară a Crucii Roșii Bacau a constat în impărțirea aparatelor electrocasnice donate de Ford România celor 50 de familii selectate din Săucești. Din cele 400 de familii din Săucești care au rămas sub cerul liber în urma inundațiilor, 50 au primit câte un aragaz, o butelie și un frigider.
Sprijin pentru comunitatile izolate de zapada – februarie 2012
Intervenția pentru victimele inundațiilor din anul 2010, când Crucea Roşie Bacău a intervenit cu ajutoare de primă necesitate în Botoșani şi a oferit sprijin pentru 500 de familii. În Săucești, Crucea Roșie Bacău a fost prezentă la fața locului cu două detașamente și două ambulanțe în vederea evacuării persoanelor cu handicap sau imobilizate și transport UPU.
Prin intermediul campaniei Apel pentru victimele inundațiilor, Crucea Roșie Bacău a făcut apel la solidaritatea bacauanilor – agenții economici, sucursale de bănci, Biserici, pentru a se alătură în vederea susținerii acestei acțiuni.
Datorită cetățenilor și agenților economici precum SC INTERBRANDS M&D SA care a donat pentru sinistratii din Bacau 22 tone de ceai imbuteliat si Hypermarket Real care ofera 2 t de alimente, produse igiena si paturi, Crucea Roşie Bacău a intervenit cu ajutoare de primă necesitate în Botoşani şi Bacău, venind în sprijinul a peste 900 de familii sinistrate.
Campaniei noastre s-au mai alăturat şi FOX COM SERV SRL care a donat 500 de pachete de mezeluri, SC QUADRANT AMROQ BEVERAGES SRL care a donat 4 paleţi de apă plată şi 4 paleţi de apă minerală, DEICHMANN care a donat încălţăminte.
De asemenea ne-au susţinut în această campanie şi cei care ne-au oferit spaţii de depozitare pentru aceste donaţii:
AGRICOLA INTERNATIONAL SA, MARIOCOM SRL. Printre cei care s-au oferit să ajute se numără şi un grup de 23 de voluntari, coordonaţi de primarul din localitatea Leleşti, judeţul Gorj, care au venit în Bacău pentru a ajuta la construirea digului. Aceştia au fost întîmpinaţi de câţiva voluntari de la Crucea Roşie Bacău, care i-au avut în grijă pe tot parcursul şederii lor.
Intervenția pentru persoanele izolate din cauza ninsorilor abundente din județul Bacău și din județul Vrancea.
Voluntarii au oferit sprijin moral și material ce a constat în distribuția a 2 t de apă și 1 t de alimente.
Ca urmare a apelului adresat de Instituţia Prefectului – judeţul Bacău si cu sprinul jurnalistului Marius Fundulea, un prim transport de alimente, organizat în regim de urgenţă, a plecat spre localităţile sinistrate din judeţul Vrancea, com. Garoafa, în data de 11 februarie 2012, la ora 14.00, din faţa Palatului Administrativ.
Transportul care a avut ca obiectiv sprijinul de urgenta al familiilor ramase inzapezite a continut produse alimentare de bază (apă , conserve, pâine) oferite de societăţi comerciale din Bacău.
Din convoi au facut parte si voluntarii Crucii Rosii Bacau care au sprijinit actiunea de distributie a apei si alimentelor.
Campanie de colectare a ajutoarelor pentru persoanele sinistrate din jud. Galati – septembrie 2013
Am initiat o campanie de colectare a ajutoarelor pentru persoanele sinistrate în urma inundaţiilor din septembrie, din judeţul Galaţi.
Conform datelor oficiale, bilanțul provizoriu al inundațiilor devastatoare este unul tragic: 39 de localități au fost afectate, peste 1.800 de case au fost lovite de viitură, 6.000 de persoane evacuate și nouă gălățeni și-au pierdut viața.
Am facut un apel către populația din județul Bacău și către societățile comerciale din județ să susțină persoanele sinistrate cu alimente neperisabile, pături, îmbrăcăminte nouă, articole electro-casnice funcționale, lenjerie, produse de igienă și articole pentru curățenie.
Donațiile în bani se pot efectua în contul Societății Naționale de Cruce Roșie, filiala Bacău, RO20RNCB0026030909190001, BCR Bacău, sau în urnele Crucii Roșii instalate în diverse magazine din oraș.
În acest sens, am inițiat mai multe puncte de colectare în județ care vor funcționa de luni până vineri în perioada 17-30 septembrie:
– Mun. Bacău, sediul Crucii Roșii Române, filiala Bacău: str. Oituz, nr. 61 și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, sediul din str. George Bacovia, nr. 57,
– Mun. Buhuși, sediul Casei de Cultură, str. Nicolae Balcescu
– Orașul Comănești, str. Republicii, nr.12, ap. 2, lângă Primărie,
– Mun. Moinești, sediul Serviciului Public de Asistență Socială, str. Căpitan Zăgănescu, nr.18,
– Mun. Onești, Direcția Serviciul Public de Asistenta Socială Onești, str. Poștei, nr. 1,
– Orașul Slănic Moldova, sediul Primăriei vechi (vis-a-vis de Primăria nouă), str. V. Alecsandri.
Ajutoare pentru persoanele sinistrate din comuna Răcăciuni, sat Gâșteni – martie 2015
În această localitate, în luna martie, casele au început să crape, afectate de puternice alunecări de teren. Persoanele evacuate au primit de la Crucea Roșie Bacău apă, pâine, conserve, biscuiți. De asemenea, 40 de pături au fost predate din depozitul filialei Bacău de Cruce Roșie către administratorul adăpostului amenajat la școala din Gâșteni. Echipele noastre s-au deplasat la fața locului în mai multe rânduri, pentru a monitoriza situația persoanelor sinistrate și pentru a oferi sprijin.
Ajutor pentru familii rămase pe drumuri în urma incendiilor – toamna 2015
Este o preocupare permanenta a echipei noastre sa acorde sprijin persoanelor care, din anumite motive, se afla in situații ectrem de dificile. Asa s-a intamplat si pe parcursul anului 2016, cand, din nefericire, un cuplu de pensionari și e o familie cu doi copii din localitatea Săucești, o altă familie din municipiul Bacău, cartierul CFR, familie din localitatea Măgura, au rămas pe drumuri, în urma unor incendii.
Toți aceștia au primit ajutor de la Crucea Rosie Bacau, constand in alimente de baza, produse de igiena, imbracaminte, incaltaminte, paturi, lenjerii de pat, jucarii pentru copii. Persoanele in cauză au fost vizitate de mai multe ori de echipele noastre, formate din angajati si voluntari, de fiecare data fiind duse ajutoare precum cele descrise mai sus. De asemenea, am lansat un apel umanitar, pentru ca împreună cu băcăuanii dornici sa ofere o mână de ajutor, să îi putem susține în continuare pe acești oameni care au rămas pe drumuri.
Sprijin pentru trei familii din comuna Asău. Casele au fost distruse de flăcări – februarie 2016
Trei case din satul Apa Asău, comuna Asău, au fost distruse de flăcări în urmă cu două zile. În total, șapte adulți și doi copii, un băiețel de 3 ani și o fetiță de 8 ani, au rămas pe drumuri, reușind să mai salveze doar puțină mobilă și animalele din gospodării.
Echipa Crucii Roșii Bacău s-a deplasat la fața locului pentru a face o evaluare a necesarului și pentru a ajuta cu produse și alimente de bază persoanele aflate în dificultate: ulei, zahăr, orez, făină, mălai, conserve, dulciuri și produse de igienă, dar și haine și pături.
Am rugat persoanele care pot ajuta să ia legătura cu autoritățile locale din comuna Asău sau să telefoneze la Crucea Roșie Bacău: 0234 523 733.