Ce face CRR Bacau

Societatea Naţională de Cruce Roşie Română, înfiinţată la 4 iulie 1876, recunoscută prin Decretul domnesc nr. 1744 din 8 septembrie 1876, a funcţionat neîntrerupt până în prezent, aducându-şi contribuţia în domeniul umanitar atât în timp de conflict armat cât şi în timp de pace.

In vederea indeplinirii misiunii sale, proiectele desfasurate de Crucea Rosie Bacau vizeaza cele 4 domenii cheie definite ca prioritare de Strategia 2010 a Federatiei Internationale, si anume: pregatirea si raspunsul in situatii de urgenta, tineret, educatie sanatate si asistenta sociala, difuzarea valorilor umanitare si a Principiilor Fundamentale.

Sarcinile şi responsabilităţile SNCRR Bacau sunt definite în Statutul său care este recunoscut de Guvernul României.


Statutul special al Societăţii Naţionale de Cruce Roşie – Filiala Bacau faţă de organizaţiile neguvernamentale, fundaţii şi asociaţii constă în faptul că este recunoscuta prin Lege specială, joacă rol de auxiliar al autorităţilor publice – pe timp de război oferă asistenţă serviciilor medicale ale forţelor armate şi în timp de pace sprijină autorităţile în sarcinile lor umanitare.

Principalele  atributii ale Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania sunt (Legea nr. 139/ 1995, Art. 11.):

  • sa actioneze in caz de conflict armat, iar in timp de pace sa se pregateasca si sa actioneze, ca auxiliara a autoritatilor publice, in toate domeniile prevazute de Conventiile de la Geneva din 1949 si in favoarea tuturor celor aflati in suferinta, atat persoane civile, cat si militare;
  • sa contribuie la ameliorarea starii de sanatate, la prevenirea imbolnavirilor si la alinarea suferintelor prin programe de intrajutorare in beneficiul colectivitatii;
  • sa organizeze, la nivel national sau local, dupa caz, servicii de ajutoare de urgenta in favoarea victimelor dezastrelor, indiferent de cauzele si natura acestora;
  • sa promoveze participarea copiilor si a tinerilor la activitatile specifice;
  • sa autorizeze folosirea emblemei, pe timp de pace, conform legii;
  • sa faca cunoscut opiniei publice, in special copiilor si tineretului, actiunile sale, cat si pe cele ale Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie, precum si Principiile fundamentale ale Crucii Rosii, idealurile pacii, respectului si intelegerii intre toti oamenii si toate popoarele;
  • sa incheie conventii de colaborare si sa alcatuiasca programe de actiune comune cu alte societati sau asociatii care desfasoara activitati umanitare, cu ministere si alte institutii de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, in vederea realizarii misiunii sale umanitare;

Proiecte și Programe Crucea Roșie Bacău

Pregătirea și intervenția în situații de urgență

Scopul nostru este acela de a îndeplini funcțiile de sprijin și de a asigura asistența de urgență a persoanelor afectate de pe urma dezastrelor care să satisfacă dreptul fundamental la o viață demnă.

În acest sens dispunem de depozit de materiale: imbracaminte, incaltaminte, lenjerie, bucatarie de campanie rulanta, instalatie de potabilizare a apei, generator curent, vesela pentru servit hrana. În ceea ce privește pregătirea voluntarilor pentru intervenția în caz de dezastre, filiala Bacău participă an de an la taberele naționale de instruire în acest scop și ne referim la cele mai recente exemple: Tabara de pregatire si instruire interventie situatii de urgenta si prim ajutor, Slanic Moldova, august 2011-3 voluntari participanti, Tabara de pregatire si instruire interventie situatii de urgenta si prim ajutor, Cheile Gradistei, august 2012- 3 voluntari participanti, Tabara de pregatire si instruire interventie situatii de urgenta si prim ajutor, Cheile Gradistei, august 2013- 3 voluntari participanti, Tabara de pregatire si instruire august 2014, Eforie Sud – 5 voluntari participanti.

În fiecare an participăm la simulari – exercitii pe tipuri de risc (incendii, cutremure, inundatii, accidente auto, diverse situatii pentru a testa abilitatile populatiei), organizate în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Atribuțiile Crucii Roșii se referă la acordarea primului ajutor de baza și asistarea populatiei evacuate.

Acordarea primului-ajutor de bază

Mișcarea de Cruce Roșie si Semiluna Roșie reprezintă unul dintre liderii mondiali de educare în acordarea  primului ajutor și furnizor de prim ajutor. Timp de mai mult de 100 de ani, primul ajutor a fost unul dintre principalele servicii prestate de voluntari ai Crucii Roșii şi Semilunii Roșii. Noi credem că primul ajutor reduce vulnerabilitățile și ajută la construirea unor comunități mai puternice.

Crucea Rosie Romana are o traditie neintrerupta de peste 139 de ani in acordarea primului ajutor de baza si in pregatirea surorilor voluntare de Cruce Rosie. Primul curs “de bandaje” a fost organizat in 1877, in incinta Spitalului Coltea din Bucuresti. De atunci, mii de persoane au absolvit cursuri de prim ajutor sau de surori voluntare de Cruce Rosie.

Consideram ca orice cetatean are datoria morala de a cunoaste masurile elementare de ingrijire si folosire corecta a unor mijloace minimale, existente in trusa de prim ajutor!

Crucea Roșie Bacău organizează cursuri de prim ajutor de bază în conformitate cu prevederile Legii 139/1995 a Societății Naționale de Cruce Roșie din România și a Legii nr. 524/2004 pentru modificarea și completarea Legii SNCRR care stipulează că, pentru categoriile profesionale expuse riscurilor de accidentare, aceste cursuri sunt obligatorii.

În prezent, Crucea Roșie Bacău organizează și desfășoară prin intermediul campaniei A ști sau a nu fi! cursuri de prim ajutor de bază pentru instituții și pentru publicul larg.

Anual, se desfășoară Campania Primul ajutor contează! din cadrul proiectului de educație pentru sănătate, iar concursul Sanitarii Pricepuți are ca scop motivarea tinerilor pentru învățarea și acordarea de prim ajutor.

Serviciul de Ambulanță al Crucii Roșii Bacău

Filiala Bacau de Cruce Rosie a dezvoltat un serviciu de ambulanta (SACRO), primul  Serviciu de Ambulanta din țară al Crucii Roșii. De la data înfiinţării sale, în anul 2011, Serviciul de Ambulanţă al Crucii Roşii Bacău a reuşit, cu sprijinul populaţiei, prin donaţiile 2%, să fie la dispoziţia cetăţenilor, având capacitatea de a asigura transportul şi asistenţă medicală de urgenţă în cadrul diferitelor evenimente (spectacole, competiţii sportive), în dezastre naturale, dar şi în furnizarea de servicii de transport pacienţilor suferinzi.

Pe lângă alte transporturi, un rol deosebit de important îl joacă asigurarea transportului pacienților pentru asigurarea dializei.  Pe timpul iernii, transportul pacientilor devine foarte dificil de asigurat cu ambulantele din dotare, deoarece mulți dintre acestia locuiesc în zone izolate si greu accesibile.

Programul social

  1. Donații materiale: alimente,imbracaminte, dulciuri, produse de igiena, materiale medicale, lenjerie, medicamente. Acestea se îndreaptă permament către persoane vârstnice fara sustinatori, aflati in situatie de saracie extrema sau cu o stare de sanatate grava; copii și tineri aflați în dificultate sau cu acces redus la educatie sau mijloace educationale; persoane cu deficiențe sau cu boli cronice grave; beneficiari ai sistemului public de asistenta sociala, cu multi membri si fara venituri.
  2. Proiectul ”Deschideţi uşa!”, devenit, în timp, un adevărat Centru de comandă de servicii pentru îngrijiri şi asistenţă la domiciliu destinat persoanelor în vârstă, de care beneficiază, în prezent peste 100 de bătrâni din județul Bacău. Aceste persoane se află într-o situație de izolare socială, sărăcie extremă, vârstă înaintată, afecţiuni asociate care necesită asistenţă medicală, lipsa de informare cu privire la drepturi şi obligaţii, dependenţa din cauza unei boli sau a vârstei înaintate. Pe lângă distribuirea de alimente, bătrânii aflați în evidența Crucii Roșii Bacău primesc îngrijiri la domiciliu ce constau în alimentarea persoanei dependente; servicii de curățenie; însoțirea persoanei la serviciile medicale; sprijin pentru plata unor servicii si obligații curente: impozite, telefon, electricitate, televiziune prin cablu, întreținere; ajutor pentru menaj și cumpărături, etc.
  3. Venim in sprijinul persoanelor nevoiașe prin Caravanele de Paște și de Crăciun. Voluntarii nostri pleacă în fiecare zi pe teren, pe diferite trasee, în perioada Sărbătorilor de Paște și de Crăciun, dintre care menționăm doar câteva: mun. Bacău, Comănești-Moinești, Oituz-Onești, Traian-Secuieni, Slănic Moldova, Colonești-Răchitoasa, Buhuși, Dărmănești, Tg. Ocna, Roșiori și altele. Familii nevoiașe primesc an de an pachete cu alimente, produse de igienă, articole de vestimentație, dulciuri și jucării.
  4. Proiect împotriva abandonului școlar și excluziunii sociale pentru tinerii defavorizați. Scopul proiectului: suport material (alimente, rechizite si imbracaminte) oferit copiilor neinstitutionalizati necesar soluţionării problemelor sociale.
  5. Implicare în cazurile umanitare.

Banca de alimente

            Proiectul presupune colectarea de alimente neperisabile în depozitele Crucii Roşii prin donaţii/sponsorizări, stocarea şi distribuirea acestora către persoanele vulnerabile. Parteneri: Cora, Carrefour, METRO.

Primul ajutor pe Litoral

Primul ajutor pe Litoral – program anual ce asigură asistenţă de bază copiilor și tinerilor aflaţi în Tabăra New Paradise, de pe plaja din Eforie Sud şi plaja din Tabăra 2 Mai. Durată: 2 luni (iulie și august). Voluntari participanți: aprox 20 /an.  Pe lângă aceasta, voluntarii noştri se implică în acţiuni ce urmăresc prevenirea consumului de droguri, tutun, alcool, prevenirea îmbolnăvirilor prin distribuția de pliante informative, dar şi instruirea, pentru copiii aflați în taberele din zona Eforie Sud și 2 Mai, pe teme de prim ajutor și igienă.

Este deja cel de-al şaselea an consecutiv în care Crucea Roşie Bacău asigură primul ajutor pentru tinerii/turiştii aflaţi la odihnă, în condiţii de bună colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Tineret – Constanţa.

Programul Educație pentru sănătate

Dacă în urmă cu un secol organizația derula campanii de combatere a malariei și tifosului, astăzi Crucea Roșie Bacău activează în domeniul prevenirii și combaterii HIV/SIDA, TB și altor boli transmisibile sau netransmisibile, implicându-se de fiecare dată în problemele prioritare de sănătate publică.

Programul se adresează întregii populații, în general, și, în mod special, tinerilor, iar acțiunile se desfășoară în parteneriat cu organizații guvernamentale și nonguvernamentale.

Programul de sănătate este derulat cu sprijinul voluntarilor pregătiți în cadrul unor seminarii organizate de Crucea Roșie Română. De asemenea, Crucea Roșie Bacău organizează următoarele cursuri:

  • Cursuri de prim ajutor pentru voluntari, angajati, si toate categoriile socio-profesionale la cererea acestora : viitori soferi, categorii de muncitori cu grad mare de accidentare, profesori, elevi, etc.
  • Cursuri de Infirmier(ă) cu durata de 3 luni ;
  • Cursuri de Îngrijitori bolnavi cu durata de 6 luni;
  • Cursuri de Îngrijitori bătrâni la domiciliu cu durata de 3 luni;
  • Cursuri de Baby sitter cu durata de 3 luni;
  • Cursuri de igiena muncii.

Crucea Roșie Bacău elaborează și distribuie materiale de informare: pliante, broșuri cu tematică educativ-sanitară în cadrul campaniilor și acțiunilor cu teme specifice.

Proiecte și activități de tineret și voluntariat

Voluntariatul a reprezentat sufletul Miscarii Internationale de Cruce Rosie inca de la infiintarea acesteia in 1863. Voluntarii reprezinta in prezent, cum au fost intotdeauna, coloana vertebrala a tuturor activitatilor de Cruce Rosie, ajutand Societatea Nationala sa deruleze programe de succes si asistand zeci de mii de persoane vulnerabile aflate in dificultate.

Obiectivul pe care ni-l propunem este crearea unui cadru propice pentru tineri in  vederea dobândirii unor abilităţi, deprinderi, cunoştinţe specifice in domeniul educatiei sanitare si profesionale, necesare afirmării şi valorificării potenţialului propriu,  integrării cu succes în comunitate, orientarii profesionale si incurajarea acestora in vederea implicarii ca voluntar in comunitate.

Crucea Rosie Bacau beneficiaza de aportul a aprox. 170 de voluntari, din care 70% sunt tineri.

Devotamentul voluntarilor nu numai ca reduce costul activitatilor si ne permite sa ajutam mult mai multe persoane cu fondurile disponibile, dar spiritul voluntariatului reprezinta sufletul actiunii noastre umanitare.