Demarat în anul 1962, Concursul pentru Sănătate şi Prim-Ajutor „Sanitarii Pricepuţi” este singurul concurs de acest gen care se desfăşoară în şcolile şi liceele din România, bucurându-se de un interes deosebit din partea elevilor şi a profesorilor.
Scopul acestui proiect este de a implementa un sistem care sa oferere tinerilor si totodata cadrelor didactice informatii autentice despre cunoaşterea şi invăţarea tehnicilor de prim ajutor, educatie sanatate si igiena. Dintre obiectivele sale se numără însuşirea cunoştinţelor despre acordarea corectă a primului ajutor de bază, dezvoltarea sentimentului solidarităţii umane faţă de cei aflaţi în suferinţă, noţiuni privind adoptarea unui mod de viaţă sănătos, precum şi însuşirea cunoştinţelor despre Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie.
Activităţile educative s-au născut din necesitatea de a oferi copiilor, la vârsta lor cea mai propice receptărilor, cunoştinţe corecte despre modul cum îşi pot apăra sănătatea, cum pot salva viaţa cuiva aflat în pericol ca urmare a accidentelor şi a îmbolnăvirilor.
Dovada cea mai bună a utilităţii concursului este că el se desfăşoară şi în prezent, după 50 ani de la debut (1962, Bacau), trezind un interes din ce in ce mai mare în rândul elevilor.
Tradiţia de 50 de ani a acestui concurs demarat de către Crucea Roșie Bacau, este suficientă pentru ca să devină una din manifestările importante ale filialei, acţiune a cărei utilitate de altfel este recunoscută de: Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi, nu în ultimul rând, de tinerii implicaţi.
Proiectul este realizat și finanțat cu sprijinul Primăriei Bacău și Consiliului Local Bacău.
Parteneri: Inspectoratul Școlar Bacău, Palatul Copiilor Bacău și Casa Corpului Didactic Bacău.