Social

I.         Donații materiale: alimente, imbracaminte, dulciuri, produse de igiena, materiale medicale, lenjerie, medicamente. Acestea s-au îndreptat către persoane vârstnice fara sustinatori, aflati in situatie de saracie extrema sau cu o stare de sanatate grava; copii și tineri aflați în dificultate sau cu acces redus la educatie sau mijloace educationale; persoane cu deficiențe sau cu boli cronice grave; beneficiari ai sistemului public de asistenta sociala, cu multi membri si fara venituri.

 

II.        Proiectul ”Deschideţi uşa!”, devenit, în timp, un adevărat Centru de comandă de servicii pentru îngrijiri şi asistenţă la domiciliu destinat persoanelor în vârstă, de care beneficiază, în prezent 70 de bătrâni din municipiul Bacău. Aceste persoane se află într-o situație de izolare socială, sărăcie extremă, vârstă înaintată, afecţiuni asociate care necesită asistenţă medicală, lipsa de informare cu privire la drepturi şi obligaţii, dependenţa din cauza unei boli sau a vârstei înaintate. Pe lângă distribuirea de alimente, bătrânii aflați în evidența Crucii Roșii Bacău primesc îngrijiri la domiciliu ce constau în alimentarea persoanei dependente; servicii de curățenie; însoțirea persoanei la serviciile medicale; sprijin pentru plata unor servicii si obligații curente: impozite, telefon, electricitate, televiziune prin cablu, întreținere; ajutor pentru menaj și cumpărături, etc. Proiectul este finanțat de către Crucea Roșie Bacău, prin Banca de alimente și contribuțiile 2% și de către Primăria Municipiului Bacău și Consiliul Local Bacău.

 

III.       Venim in sprijinul persoanelor nevoiașe prin Caravavele de Paște și de Crăciun. Numai în cadrul acesteia din urmă, desfasurata în perioada 9 decembrie-23 decembrie 2013 au fost distribuite în total aproximativ 1 000 de pachete, ce s-au îndreptat către persoane vârstnice, copii și familii nevoiașe din județul Bacău. Voluntarii nostri a plecat în fiecare zi pe teren, pe diferite trasee, dintre care menționăm doar câteva: mun. Bacău, Comănești-Moinești, Oituz-Onești, Traian-Secuieni, Slănic Moldova, Colonești-Răchitoasa, Buhuși, Dărmănești, Tg. Ocna, Roșiori și altele. Aceștia au primit pachete cu alimente, produse de igienă, articole de vestimentație, dulciuri și jucării. Valoarea cadourilor distribuite s-a situat în jurul valorii de 50 000 lei și au fost achiziționate prin eforturile Crucii Roșii Bacău, fiind suportate din fondurile campaniei 2%, și din donațiile partenerilor noștri.

 

IV.       Proiect împotriva abandonului școlar și excluziunii sociale pentru tinerii defavorizați. Scopul proiectului:suport material (alimente, rechizite si imbracaminte) oferit copiilor neinstitutionalizati necesar soluţionării problemelor sociale. Finantator: actiunile programului au fost sustinute de Campaniile: Caravana Mos Craciun si Caravana Iepurasului in cadrul carora populatia bacauana a fost rugata sa cumpere un produs pe care sa il ofere beneficiarilor nostri intr-un cos aflat la iesirea din incinta magazinelor : Metro, Real, Carrefour. Beneficiari: 2500 copii în anii 2011 și 2012. Parteneri: Inspectoratul Scolar Bacau, Consiliul Judetean  al Elevilor, Palatul Copiilor Bacau, 21 institutii scolare. Sustinatori: angajatii BCR, Danone Romania, Hypermearket Real.

 

V.        Implicare în cazurile umanitare. Crucea Roșie Română, filiala Bacău,  s-a implicat  în cazul lui Andrei Ifrim, un tânăr de 25 ani din Bacău, căruia un accident de motocicletă petrecut în vara anului trecut i-a schimbat, din nefericire, viața. În urma accidentului, piciorul drept i-a fost amputat, iar acum Andrei are nevoie de o proteză definitivă ale cărei costuri se situează în jurul sumei de 10 000 euro. În acest sens, Societatea Națională de Cruce Roșie, Filiala Bacău a deschis un cont special pentru acest caz: RO08RNCB0026030909190023, deschis în lei la BCR Bacău. Am făcut un apel către băcăuani și nu numai să facă donații în acest cont pentru ca Andrei Ifrim să poată merge din nou. Un alt caz în care Crucea Roșie Bacău s-a implicat a fost cel al lui Andrei Chirieac, un băiat de 17 ani din Bacău, diagnosticat cu osteosarcom (tumoră malignă) la genunchiul stâng. Tratamentul medical a constat în patru ședințe de chimioterapie, după care a fost necesară o intervenție chirurgicală imediată, prin care să fie înlocuită partea afectată cu endoproteză de genunchi. Endoproteza presupune un cost de aproximativ 15.000 de euro, o sumă mult prea mare pentru părinții băiatului, oameni cu posibilități materiale reduse. În acest sens, am deschis un cont pe numele Crucii Roșii Bacău, având în vedere statutul de ONG de utilitate publică al Societății Naționale de Cruce Roșie, filiala Bacău. Ne bucurăm că acțiunile sale au fost încununate de succes și că într-un răstimp scurt a reușit să adune suma necesară operației. Astfel, Andrei Chirieac a putut să plece în Italia, acolo unde s-a desfășurat operația atât de necesară, operație  încheiată cu succes.