România lansează oficial Anul  European al  Îmbătrânirii Active şi al Solidarităţii între Generaţii 

Bucureşti, 2 martie 2012 – Conferinţa naţională de lansare a  „Anului  European al  Îmbătrânirii Active şi al Solidarităţii între Generaţii” va avea loc la Bucureşti – hotel Intercontinental -, în data de 2 martie 2012. Dna Claudia Boghicevici, ministru al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, şi dl Idu, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, vor vorbi în deschiderea conferinţei.

În cadrul  acesteia,  principalii vorbitori  din  mediul academic şi sectorul public vor prezenta consecinţele procesului de îmbătrânire a populaţiei în România, precum  şi  domeniile majore de intervenţie pentru dezvoltarea unei societăţi inclusive pentru toate vârstele. Reprezentanţii Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice, o serie de personalităţi desemnate drept ambasadori naţionali ai Anului European, precum şi alte persoane mai în vârstă vor vorbi de asemenea despre propria lor experienţă de viaţă.

Exemple de bune practici vor fi prezentate de diferite ONG-uri, autorităţi locale  şi alte părţi interesate.  Vorbitorii se vor axa pe diversitatea dimensiunilor implicate de procesul de îmbătrânire activă.  Îmbătrânirea activă se referă la contribuţia adusă de persoanele mai în vârstă societăţii, nu strict prin participarea pe piaţa muncii, ci prin intermediul activităţilor de voluntariat şi al implicării în viaţa propriei familii şi comunităţi. Promovarea îmbătrânirii active înseamnă şi încurajarea  unei grad mai ridicat de sănătate în rândul persoanelor vârstnice,  prin  aplicarea măsurilor necesare pentru conservarea capacităţii acestora  de a trăi independent  şi autonom, prin crearea unui mediu de viaţă prietenos şi prin oferirea de oportunităţi de dezvoltare personală.

În finalul conferinţei, participanţii vor avea posibilitatea de a-şi exprima părerile în ceea ce priveşte subiectele pe care le-au considerat interesante.

Evenimentul de  lansare va  include o  secţiune de tipul  ”Implicaţi-vă!”, concepută ca o  zonă publică în care vor fi scoase în evidenţă  diferitele organizaţii care promovează îmbătrânirea activă  şi solidaritatea între generaţii.
România,  la fel ca alte  ţări europene, traversează un proces de îmbătrânire semnificativă a populaţiei. În anul 2050, se aşteaptă ca piramida  demografică a  vârstelor să aibă o bază considerabil redusă, datorită creşterii accelerate a numărului de pensionari. Principala provocare a viitorului o vor constitui cheltuielile publice în domeniul pensiilor şi sănătăţii  ca urmare a procesului de îmbătrânire a populaţiei.

Un studiu recent Eurobarometru privind îmbătrânirea activă, publicat în ianuarie 2012,  indică faptul că 47% dintre români consideră că ţara lor este ”adaptată  nevoilor persoanelor în vârstă” (comparativ cu 65% în 2 UE27) şi doar 27% dintre respondenţii din cadrul populaţiei ocupate şiau manifestat interesul de a continua să lucreze şi după vârsta de pensionare (33% în UE27).

De-a lungul Anului  European  2012, în România se vor desfăşura nenumărate activităţi speciale, proiecte  şi evenimente dedicate, organizate la nivel naţional şi local.

Postat în comunicate

În arhivă