Ziua Dezrobirii Romilor, marcată prin activități în cadrul Proiectului Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună

Cu ocazia Zilei Dezrobirii Romilor, marcată în fiecare an pe data de 20 februarie, au fost organizate activități în cartierul Șupan, din orașul Comănești. Participanții, copii și adulți depotrivă, au aflat mai multe informații despre însemnătatea acestei zile de la reprezentanții Asociației Europene a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală. Este o zi simbol pentru a ne aminti de eforturile și sacrificiile femeilor și bărbaților romi care au luptat împotriva sclaviei.

Reamintim că procesul dezrobirii a fost definitivat la 20 februarie 1856 de domnitorul Barbu Știrbei, care a promulgat ultimul act prin care deveneau oameni liberi și robii aparținând boierilor. În anul 2011 a fost semnat decretul pentru promulgarea Legii privind comemorarea dezrobirii romilor din România.
Aceste activități au fosrt derulate în cadrul cadrul Proiectului “Echitate pentru sănătate, echitate pentru o viață mai bună!” , implementat de Crucea Roșie Bacău în perioada 01.02.2022-30.09.2023, în parteneriat cu Primăria Blăgești, Primăria Comănești și Asociația Europeană a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală. Proiectul are ca obiectiv general creşterea incluziunii sociale şi abilitarea a 1400 de romi din zone rurale și urbane marginalizate ale județului Bacău: satele Buda-cătun Șipote și Poiana Negustorului din comuna Blăgești și cartierul Șupan din orașul Comănești.

Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului “Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială, în calitate de Operator de Program. Valoarea totală a proiectului este de 2.972.333,25 lei, dintre care valoarea grantului este de 2.912.558,75 lei.

Postat în Echitate pentru sanatate

În arhivă