2% DIN IMPOZITUL PE VENIT PENTRU CRUCEA ROȘIE BACĂU

 

 

campania2procente

Ce înseamnă 2% din impozitul pe venit?

Din punct de vedere fiscal, contribuabil este orice persoană fizică sau juridică care datorează un impozit statului, fie în calitate de datornic de stat, fie de persoană care datorează impozit statului.
Prevederea 2% din Codul Fiscal este un mecanism de transparență fiscală prin intermediul căruia contribuabilii (persoane fizice) pot direcționa 2% din impozitul lor pe venit către o organizație neguvernamentală (asociație sau fundație). Puteți astfel decide către cine merg 2% din impozitele dumneavoastră și contribuiți la eficientizarea cheltuirii banului public!
Cadrul legal
Conform  legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal art. 57 alin. (4), cu modificările și completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial 662/1.08.2006, “contribuabilii pot dispune asupra destinației unei sume reprezentând până la 2% din impozitul stabilit, pentru susținerea entităților non-profit care se înființează și funcționează în condițiile legii.”
De ce să direcționezi 2% din impozitul tău pe venit către Crucea Roșie Bacău?
Nu vă costă nimic și puteți ajuta la rezolvarea unei probleme din comunitatea dumneavoastră direcționând  cei 2% din impozitul tău pe venit către o organizație neguvernamentală, dacă vrei să te asiguri că acești bani vor fi utilizati în folosul comunității. O astfel de organizație este Crucea Roșie Bacău, unde voluntarii și personalul calificat lucrează pentru a ajuta persoanele vulnerabile. Beneficiarii noștri sunt rațiunea noastră de existență de 137 ani!
Anual, peste 5.000 persoane aflate în situație de marginalizare socială și risc sunt asistați de către Crucea Roșie Bacău.
Prin programele și activitățile sale în beneficiul societății, Crucea Roșie contribuie la alinarea și prevenirea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, asigură respectul față de demnitatea umană fără a face nicio discriminare legată de naționalitate, rasă, religie, vârstă apartenență socială sau politică.
Alege să direcționezi 2% din impozitul tău pe venit către Crucea Roșie Bacău pentru a reuși împreună, să ajutăm cât mai mulți oameni care suferă de foame, sunt singuri și imobilizați la pat.  
Bineînețeles că puteți alege să drecționați acești bani către organizații non-profit cu domenii de activitate precum social, educațional, cultural, ecologie etc. Deoarece nu există posibilitatea direcționării procentului 2% din impozitul pe venitul anual către mai multe entități non-profit, nu aveți nici posibilitatea alegerii mai multor programe de activitate. Însă la Crucea Roșie Bacău, datorită domeniilor specifice de activitate precum social, primul ajutor, situații de urgență, tineret și voluntariat, serviciul de ambulanță al Crucii Roșii Bacău, puteți alege să sprijiniți dezvoltarea nu doar a unui program, ci a unei multitudini de programe.
Obiectivele noastre:
– să sprijinim grupurile dezavantajate ale comunității prin programe sociale, medicale și educaționale;
– să atragem atenția opiniei publice asupra nevoilor acestor grupuri;
– să încurajăm parteneriatele între sectorul administrativ, public și privat. Orientând, atât dumneavoastră cât și prietenii, rudele, colegii și angajații, cota de 2% din impozitul pe venit nu vă costă nimic însă….
Puteți contribui la :
– asigurarea unui transport/consult la medic cu ambulanța Crucii Roșii Bacău pentru orice persoană aflată în situație de urgență;
– puteți asigura o jumătate de lună de viață decentă pentru o mamă și copilul ei fără posibiltăți materiale;
– asigurarea condițiilor minime de viață pentru o victimă asistată în urma unui dezastru natural;
– asigurarea accesului la educație, socializare și pregătire profesională a unui tânăr fără posibilități;
– acoperirea costului unei luni de îngrijiri la domiciliu pentru un vârstnic. Acestea sunt doar câteva exemple în care vă puteți implica după următorii pași….
Cum se procedează pentru a direcționa 2% din impozitul pe venit către Crucea Roșie Bacău?
Pentru a direcționa acest procent din impozitul pe venitul din anul 2013, va trebui să completați și să semnați cererea (pentru salariați) sau declarația (dacă aveți venituri independente). În cazul în care nu știți cât reprezintă 2% din impozitul dumneavoastră, lăsați spațiu liber. Apoi, acest formular se trimite prin poștă gratuit la administrația financiară pe raza căreia aveți domiciliul sau la sediul Crucii Roșii Bacău din strada Oituz, nr.61, Bacău.
Dacă aveți venituri numai din salarii completați  Formularul 230, pe care îl puteți descărca de aici.
Dacă aveți venituri din alte surse (din exercitarea profesiilor medicale, comerț, avocatură, notariat, contabilitate autorizată etc.) completați Formularul 200pe care îl puteți descărca de aici.
După ce ați completat și semnat, unul dintre formularele de mai sus, nu mai trebuie decât să îl transmiteți prin e-mail la adresa crucearosie.bacau@gmail.com sau prin poștă la sediul Crucii Roșii Bacău, din strada Oituz nr. 61, Bacău (cod poștal 600251).
Cum veți ști ce s-a realizat din contribuția dumneavoastră de 2% direcționată către Crucea Roșie Bacău?
În primul semestru al fiecărui an, Crucea Roșie Bacău realizează raportul anual al filialei, raport care va putea fi găsit și pe site-ul Crucii Roșii, la adresa www.crucea-rosie.ro sau http://crrbc.blogspot.com/
În anul 2013, din fondurile strânse în urma campaniei 2%, am reușit:
– achiziționarea a încă trei ambulanțe pentru transportul pacientilor;
– să achiziționăm aparatură medicală pentru dotarea ambulanțelor;
– să venim în sprijinul persoanelor nevoiașe prin Caravavele de Paște și de Crăciun. Numai în cadrul acesteia din urmă, au fost distribuite în total aproximativ 1 000 de pachete, ce s-au îndreptat către persoane vârstnice, copii și familii nevoiașe din județul Bacău. Aceștia au primit în perioada 9 decembrie-23 decembrie 2013, pachete cu alimente, produse de igienă, articole de vestimentație, dulciuri și jucării. Valoarea cadourilor distribuite s-a situat în jurul valorii de 50 000 lei și au fost achiziționate prin eforturile Crucii Roșii Bacău, fiind suportate din fondurile campaniei 2%, și din donațiile partenerilor noștri.
– să acoperim costul îngrijirilor socio-medicale pentru 150 de vârstnici, beneficiari ai Crucii Roșii Bacău;
– să oferim donații materiale: alimente, imbracaminte, dulciuri, produse de igiena, materiale medicale, lenjerie, medicamente. Acestea s-au îndreptat către persoane vârstnice fara sustinatori, aflati in situatie de saracie extrema sau cu o stare de sanatate grava; copii și tineri aflați în dificultate sau cu acces redus la educatie sau mijloace educationale; persoane cu deficiențe sau cu boli cronice grave; beneficiari ai sistemului public de asistenta sociala, cu multi membri si fara venituri.
– să desfășurăm programului „Primul ajutor pe litoral”, precum și servicii de prim ajutor pe Ștrandul Letea Bacău.
– să derulăm  proiecte și activități de tineret și voluntariat 
– participare permanentă la Programul Educație pentru sănătate – instruirea voluntarilor în cursuri de prim-ajutor.
Date de identificare necesare pentru a fi trecute pe fișa/cererea de îndreptare a cotei de 2% (în cazul în care descărcați fișa de pe site-ul www.anaf.ro) :
1) Cod fiscal: 4591937
2) Banca : Banca Comercială Română ( BCR) – sucursala Bacău3) Contul : RO20RNCB0026030909190001
Gândește-te că cei 2%, pe care îi direcționezi către Crucea Roșie Bacău, pot însemna câțiva zeci de lei prin care poți oferi: hrană celor care suferă de foame, bucurie pentru niște copii inocenți, speranță pentru vârstnicii singuri și neajutorați.
Un gest mic pentru tine poate însemna fericirea celor nevoiași!
Direcționează acum cei 2% din impozitul la stat către Banca de alimente a Crucii Roșii Bacău și Serviciul de Ambulanță Bacău, programe prin care poți sprijini peste 1500 de persoane din județul Bacău.
Unde-s 2 puterea crește! Contribuie 2% la sprijinirea persoanelor vulnerabile!
 
 
Spune-le și cunoștințelor tale cum pot sprijini oamenii nevoiași prin programele Crucii Roșii Bacău!
Postat în Noutati

În arhivă