Jurnal

Primul ajutor salvează vieți

08.11.2012: Un voluntar a acordat primul ajutor unui biciclist

Întâmplarea a făcut ca unul dintre voluntarii Crucii Roșii Bacău, instruit să acorde primul ajutor de bază, să treacă pe lângă un cetățean care a avut un accident cu bicicleta sa. Voluntarul a apelat serviciul unic de urgență 112 și i-a acordat bărbatului îngrijirile necesare. După ce acesta a fost transportat cu ambulanța la spital, voluntarul nostru a rămas ca un bun samaritean lângă bicicleta cetățeanului, în așteptarea unei adrese de domiciliu. În cele din rumă, gestul de într-ajutorare a fost dus până la capăt, prin faptul că bărbatului nu i-a fost acordat numai primul ajutor ci i-a fost dusă și bicicleta destul de avariată la domiciliu.

“Am fost singura persoană care s-a apropiat de cetățeanul respectiv, pentru a-i oferi ajutorul. Am sunat la 112 și m-am ocupat de plăgile acestuia după cum am învățat la cursul de prim ajutor. După ce domnul accidentat a fost preluat de către cei de la Ambulanță, m-am gândit să nu îi las acolo bicicleta pentru că fără dubii, nu ar mai fi gasit-o. Așa că i-am dus acestuia bicicleta acasă. Consider că am făcut ceea ce trebuia deși unii mi-au spus că am făcut mult prea mult.” (Ioan Gabriel Dabija, voluntar al Crucii Roșii Bacău).

02.06.2012: Concursul Sanitarii Pricepuți este o lecție de viață pentru tineri

„Primul ajutor în situații foarte extreme este deosebit de important. În primul rând este important modul în care suntem anunțați și gravitatea cazului pentru că alocăm resurse diferite în funcție de acestea. Și, în al doilea rând populația rămâne paralizată neștiind cum să acționeze, nefiind astfel acordat niciun prim ajutor. De aceea, este important ca tinerii să învețe manevrele de prim ajutor chiar din timpul școlii.” (Crina Pădure, Medic-Serviciul de Ambulanță Bacău)

12.03.2012: Un voluntar a acordat primul ajutor unei femei în stare de lipotimie

„Concursul Sanitarii Pricepuți, pentru mine a contat mai mult decât un training din oricare alt domeniu. În momentul în care am întâlnit o femeie ce tocmai leșinase, am știut cum să procedez. Cunoștințele teoretice dobândite pe tot parcursul pregătirii pentru acest concurs, au fost suficiente pentru a-mi da imboldul să acționez. Și am acționat. I-am acordat primul ajutor acelei femei și am supravegheat-o până la sosirea serviciilor de ambulanță.” (Ștefan Petrescu, voluntar al Crucii Roșii Bacău)

20.04.2010: Prietenul la nevoie se cunoaște

„Nu-mi închipuiam vreodată că voi pune în practică, în mod real, cele învățate în cadrul cursurilor de prim ajutor, pe care le-am urmat la Crucea Roșie Bacău. Într-o zi însă, mergând cu bicicleta, un prieten de-al meu s-a accidentat grav. Întâmplarea a făcut să fiu la momentul potrivit, la locul potrivit. L-am ajutat conform pașilor de acordare a primului ajutor, și într-un final prietenul meu s-a recuperat. Sunt foarte mulțumit de mine însămi că știu să acord primul ajutor!” (Bobârnac Remus, voluntar al Crucii Roșii Bacău)