Echipa medicala din cadrul proiectului “O sansa pentru fiecare, o sansa pentru toti”, acasa la beneficiarii din Colonesti

Beneficiarii Proiectului „Demnitate pentru bunicii nostri”, contract POCU – POCU/ 436/ 4/ 4/ 127223, domiciliati in comuna Colonesti, au primit vizita echipei medicale: medic si asistenti medicali. Este vorba despre 25 de persoane varstnice aflate in situatii de dependenta si/sau risc de excluziune sociala. Prin echipa interdisciplinara, in cadrul proiectului sunt efectuate atat activitati de ingrijire la domiciliu, cat si monitorizare din punct de vedere medical si consiliere socio-psihologica. In total, grupul tinta este format din 161 de persoane vârstnice din municipiul Bacău si comunele Colonesti, Corbasca si Traian. Acesti oameni se afla în situaţie de risc, ca urmare a imposibilităţii de a-şi asigura necesităţile de bază: hrană, igienă, îngrijire, medicatie precum și ca urmare a situației de izolare socială cu care se confruntă.
Avantajul serviciilor de ingrijiri la domiciliu este ca reduce numarul de persoane varstnice stationate in spitale si ca previn, intarzie sau inlocuiesc ingrijirile de lunga durata in institutiile de ocrotire. Asadar, ingrijirile la domiciliu permit persoanelor suferinde de incapacitate totala sau partiala sa traiasca pe cat de independent posibil in propriul lor camin. Proiectul de față răspunde următoarelor probleme cu care se confrunta persoanele varstnice: izolare socială, sărăcie extremă, vârstă înaintată, situaţii conflictuale, lipsa de informare cu privire la drepturi şi obligaţii, lipsa unor acţiuni de conştientizare şi sensibilizare referitoare la problemele cu care se confruntă persoanele vârstnice.

Posted in Noutati

Crucea Rosie Romana implementeaza Proiectul “PHOENIX – responsabilitate prin economie socială în regiunile Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia și Sud-Vest Oltenia”

Proiectul “PHOENIX – responsabilitate prin economie sociala in regiunile Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia si Sud-Vest Oltenia“ (POCU/449/4/16/128024) este implementat de catre Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania in parteneriat cu Asociatia pentru Dezvoltare Comunitara si Servicii Sociale.
Perioada de implementare: 02 septembrie 2019 – 31 august 2022 (36 luni)
Buget: 13,790,787.89 Lei
Obiectivul general al proiectului
Obiectivul general al proiectului este reprezentat de dezvoltarea si consolidarea, in mediul urban si rural, 21 de structuri de economie sociala capabile sa se auto-sustina, in cadrul carora se vor crea 105 locuri de munca, in vederea combaterii saraciei prin integrarea pe piata muncii a persoanelor din grupurile vulnerabile si dezvoltarea serviciilor locale. Prin proiect se urmareste astfel stimularea si incurajarea spiritului antreprenorial, dar si dezvoltarea economiei sociale in regiunile Nord-Vest, Vest si Centru.
In vederea informarii detaliate cu privire la sprijinul oferit pentru infiintarea de intreprinderi sociale prin participarea la activitatile proiectului in data de 28 noiembrie 2019 (incepand cu ora 10.00) se va derula in Municipiul Iasi, in cadrul salii de conferinte a Hotelului Zimbru ( Bulevardul Chimiei nr. 2) un eveniment de informare a publicului prin care se vor promova oportunitatile oferite prin proiect si conditiile de participare (inclusiv metodologia de selectie a grupului tinta), dar si principiile dezvoltarii durabile, al egalitatii de sanse si nediscriminarii, utilizarea TIC si contributia la dezvoltarea de competente digitale (teme orizontale).

Posted in comunicate

O noua instruire pe teme de cultura civica europeana, desfasurata la Scoala Secuieni

O noua instruire pe teme de cultura civica europeana s-a desfasurat pe data de 06 noiembrie la gradinita din cadrul Scolii Gimnaziale Secuieni. Aceste activitati se desfasoara in cadrul parteneriatului incheiat in luna august intre Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania si Centrul Europe Direct Valea Trotusului – Comanesti.
Prescolarilor le-au fost prezentate cateva notiuni elementare legate de istoricul Uniunii Europene, despre drepturile și obligațiile pe care le avem ca cetățeni europeni, despre valorile europene, desigur adaptate varstei. Cu totii s-au bucurat de steguletele, baloanele si cartile de colorat, oferite in dar de echipa Centrului.
Totodata, cadrele didactice au aflat de existenta unui instrument de lucru foarte util – platforma Spatiul invatarii, un fel de biblioteca online cu extrem de multe materiale didactice, care se pot comanda gratuit si care pot fi utile in cadrul orelor de dirigentie, in saptamana Scoala altfel sau chiar in timpul orelor de geografie si istorie. In plus, formatorii Centrului de informare Europe Direct au oferit informatii cu privire la mobilitatea educationala in interiorul UE, la legislatia si procedurile specifice, precum si la tehnicile educationale inovative existente la nivelul UE.
Parteneriatul intre cele doua institurii mentionate a fost incheiat in cadrul Proiectului “O sansa pentru fiecare, o sansa pentru toti”, cod proiect POCU – 74/6/18/107034, ce are ca obiectiv general implementarea măsurilor integrate de sprijin pentru reducerea riscului de abandon școlar în trei școli supuse unui risc educațional ridicat din cele trei comune menționate din județul Bacău: Școala Gimnazială din Băcioiu, Școala Gimnazială Smaranda Apostoleanu din Colonești și Școala Gimnazială din Secuieni. Măsurile integrate implică 209 preșcolari și 632 școlari, 300 de părinți și 264 de cadre didactice, iar activitățile se vor derula pe toată perioada implementării proiectului (data începerii proiectului: 20 aprilie 2018 – data finalizării proiectului: 19 aprilie 2021).

Posted in Noutati

Instruiri pe teme de cultura civica europeana pentru elevii si cadrele didactice din Scoala Gimnaziala Smaranda Apostoleanu Colonesti

În luna octombrie a.c. au fost desfasurate activitati de instruire, in Școala Gimnazială Smaranda Apostoleanu, comuna Colonesti, dupa ce in luna august a fost incheiat un partneriat intre Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania si Centrul Europe Direct Valea Trotusului – Comanesti. Începând din februarie 2008, Uniunea Europeana a implementat în România o retea de centre de informare specializate, finantate de Comisia Europeana – Reteaua EUROPE DIRECT, existenta în toate statele membre UE. Scopul centrelor EUROPE DIRECT este diseminarea de informatii despre politicile si programele Uniunii Europene, în regiunile în care îsi desfasoara activitatea.
Instruire elevi – ‘’Europa-sansa mea’
La instruirea tematica au participat aproximativ 40 de elevi din clasele a VII-a si a VIII-a din Scoala Gimnaziala Smaranda Apostoleanu, comuna Colonesti. Formatori au fost directorul Centrului, Narcis Jitaru, si doamna Carmen Banu. Acestia le-au prezentat copiilor cateva notiuni elementare legate de istoricul Uniunii Europene, de politicile si programele Uniunii Europene, despre drepturile și obligațiile pe care le avem ca cetățeni europeni, despre instituții, valori și politici europene, oportunități de voluntariat, desigur adaptate varstei.
Intreaga lectie a stat sub semnul interactivitatii, elevii participand activ la toate temele aflate in discutie. In final, toti participantii au primit stegulete si baloane, reviste si carti, iar cei mai norocosi, castigatori al unui mic concurs, au primit sepci si rucsacele din sacose eco din partea organizatorilor.
Instruire cadre didactice – Tehnici educationale inovative la nivelul Uniunii Europene
In cadrul instruirii tematice, cadrelor didactice prezente le-a fost prezentat un instrument de lucru foarte util – platforma Spatiul invatarii, un fel de biblioteca online cu extrem de multe materiale didactice, care se pot comanda gratuit si care pot fi utile in cadrul orelor de dirigentie, in saptamana Scoala altfel sau chiar in timpul orelor de geografie si istorie. Tot din platforma mentionata, cadrele didacice pot accesa – eTwinning, cea mai mare rețea de profesori din Europa. Această platformă le permite cadrelor didactice să creeze proiecte de colaborare cu una sau mai multe școli din țări diferite. Ea mai oferă seminare online, concursuri și evenimente legate de învățare. De asemenea, pune la dispoziție o serie de instrumente pentru dezvoltarea profesională, iar membrii pot obține recunoașterea celor mai bune proiecte ale lor prin etichete de calitate și premii eTwinning. In plus, formatorii Centrului de informare Europe Direct au oferit informatii cu privire la mobilitatea educationala in interiorul UE, la legislatia si procedurile specifice.
Obiectivele instruirilor tematice cu profesorii și elevii din calsele a VII-a si a VIII-a, din data de 24 octombrie a.c., Scoala Gimnaziala Smaranda Apostoleanu Colonesti, au fost atinse – prin activitățile desfășurate au fost transmise informatii extrem de utile. Participantii, mici si mari, au manifestat un real interes față de prezentari si s-au implicat pe toata durata activitatilor.

Posted in Noutati

Crucea Roșie Bacău implementează în perioada 01 august – 31 octombrie 2019 un proiect in sprijinul persoanelor vârstnice, cofinanțat de Consiliul Județean Bacău

Filiala Bacău a Societății Naționale de Cruce Roșie România implementează în perioada 01 august – 31 octombrie 2019 proiectul “O viață demnă pentru bunicii noștri”, cu finanțare de la Consiliul Județean Bacău și Crucea Roșie Bacău.
Obiectivul principal al proiectului constă în îmbunătățirea calității vieții pentru persoane vârstnice lipsite de posibilități materiale, aflate la limita subzistenței, iar obiectivele specifice ale proiectului menționat sunt următoarele: implementarea serviciilor de îngrijire la domiciliu în vederea soluţionării problemelor sociale si medicale ale vârstnicilor expuşi riscului de a fi marginalizaţi; dezvoltarea şi consolidarea programului de furnizare de servicii care să asigure accesul la îngrijire pentru persoanele dependente; creşterea nivelului de informare, conştientizare şi implicare a comunităţii, cu privire la problemele beneficiarilor, aflati în situație de risc social; implicarea voluntarilor Filialei Bacău de Cruce Roșie Română in actiunile desfăşurate în perioada derulării proiectului. Valoarea totală a proiectului este de 25 000 lei, dintre care 22 000 lei valoarea cofinanțării Consiliului Județean Bacău.
Pe parcursul celor trei luni de implentare, 24 de persoane vârstnice din localitățile Slănic Moldova și Moinești vor fi susținute prin acordarea de îngrijiri socio-medicale la domiciliu, prin oferirea de pachete lunare ce conțin alimente de bază, dar și îmbrăcăminte și încălțăminte din depozitul Crucii Roșii Bacău, provenite din donații. În fiecare din localitățile menționate, va exista un angajat al Crucii Roșii Bacău – îngrijitor/îngrijitoare bătrâni la domiciliu, care va efectua servicii de menaj ușor, de igienă, activități de socializare cu persoanele vârstnice, determinarea tensiunii arteriale și a glicemiei, plata utilităților, însoțirea la medicul de familie, realizarea de cumpărături, și altele.
Societatea Națională de Cruce Roșie din România-Filiala Bacău este autorizată pentru practica îngrijirilor la domiciliu cu personal medical angajat, conform AUTORIZAȚIEI DE FUNCȚIONARE, emisă de Ministerul Sănătății nr. 2143/23.05.2017. Totodată, SNCRR – Filiala Bacău deține licența de funcționare nr. 1548/22.02.2016 pentru serviciul social CENTRUL DE ÎNGRIJIRE LA DOMICILIU PERSOANE VÂRSTNICE. SNCRR – Filiala Bacău, are o vastă experiență în practica îngrijirilor la domiciliu, atât a celor socio-medicale, cât și a celor medicale, personal angajat care îndeplinește standardele în domeniu, precum și experiență în derularea unor proiecte similare.

Despre Filiala Bacău a Societății Naţionale de Cruce Roşie România:

Filiala Bacău a Societății Naţionale de Cruce Roşie România asistă persoanele vulnerabile în situații de dezastre și de criză. Prin programele și activitățile sale în beneficiul societății, contribuie la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viata, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică.

Pentru informații suplimentare nu ezitați să ne contactați la:

Filiala Bacău a Societății Naţionale de Cruce Roşie România- str. Oituz, nr.61, Bacău
Tel: +40 234 523 733, Fax: +40 372 875 691
E-mail: bacau@crucearosie.ro

Posted in Noutati